Rolnictwo ekologiczne jest najbardziej przyjazną dla środowiska metodą produkcji rolnej. Nie używa się nawozów sztucznych (z wyjątkiem nawozów zawierających wyłącznie mikroskładniki) ani pestycydów pochodzących z syntezy chemicznej. Uzyskanie wysokich plonów w uprawie ekologicznej jest możliwe przy zapewnieniu maksymalnej żyzności gleby. Co jest zabronione w uprawie eko? Jakich nawozów można używać?
Zwiększaniu zawartości materii organicznej w glebie, a tym samym poprawie dostępności składników odżywczych dla roślin sprzyjają:
-
właściwy płodozmian,
-
stosowanie kompostów,
-
stosowanie nawozów zielonych oraz naturalnych dopuszczonych do upraw ekologicznych, a także
-
zachowanie właściwego odczynu gleby.
Kiedy obornik, gnojówka czy kompost nie wystarczają
Podstawowym źródłem składników pokarmowych w ekologicznej produkcji roślinnej są nawozy naturalne i organiczne powstające w gospodarstwie – obornik, gnojówka czy kompost. Nie zawsze jednak wymienione zabiegi zapewniają dostateczną żyzność gleby.
Dozwolone jest wówczas użycie nawozu lub środka poprawiającego jej właściwości. Może być wytworzony m.in. z:
- przetworzonych nawozów naturalnych,
- odchodów dżdżownic,
- wermikompostu,
- kompostów,
- torfu,
- kompostowanej kory, trocin, wiór i popiołów drzewnych,
- odpadów z hodowli grzybów,
- produktów zwierzęcych, np. mączki rogowej,
- produktów roślinnych, np. wytłoczyn z nasion roślin oleistych,
- biowęgla pochodzenia roślinnego,
- kwasów humusowych i fulwowych.
Ważną rolę w uprawie ekologicznej odgrywają:
-
rośliny motylkowe, które wzbogacają glebę w azot,
-
okrywanie powierzchni gleby roślinnością przez jak najdłuższy okres roku (ochrona przez erozją),
-
głębokie spulchnianie,
-
płytkie odwracanie.
Z artykułu dowiesz się:
- Nawożenie w rolnictwie ekologicznym - co z analizą gleby?
- Co jest zabronione w uprawie ekologicznej?
- Jakie stosować produkty naturalne inne niż nawozy?
Pozostało jeszcze 75% treści.
Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.
- Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
- Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
- Informacje o ważnych terminach
Agnieszka GłowackaOd 2005 roku pracuje w Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym. Zajmuję się oceną przydatności odmian i podkładek drzew pestkowych do uprawy w warunkach klimatycznych naszego kraju. W Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym IO prowadzi badania dotyczące przydatności wybranych odmian czereśni, wiśni, śliw i brzoskwini do sadów prowadzonych metodami ekologicznymi. Autorka i współautorka ponad dwudziestu publikacji naukowych, kilku książek oraz artykułów popularno-naukowych. W 2015 roku otrzymała nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za wybitne krajowe osiągnięcie mające znaczenie dla wdrażania postępu w rolnictwie oraz współudział w realizacji, wdrażaniu i upowszechnianiu wyników pracy naukowej pt. „Intensyfikacja uprawy czereśni (Prunus avium L.) w Polsce”