Nawożenie w rolnictwie ekologicznym - co można, a czego nie

Agnieszka Głowacka

14 kwietnia 2023

Nawożenie w rolnictwie ekologicznym - co można, a czego nie

Rolnictwo ekologiczne jest najbardziej przyjazną dla środowiska metodą produkcji rolnej. Nie używa się nawozów sztucznych (z wyjątkiem nawozów zawierających wyłącznie mikroskładniki) ani pestycydów pochodzących z syntezy chemicznej. Uzyskanie wysokich plonów w uprawie ekologicznej jest możliwe przy zapewnieniu maksymalnej żyzności gleby. Co jest zabronione w uprawie eko? Jakich nawozów można używać?

Zwiększaniu zawartości materii organicznej w glebie, a tym samym poprawie dostępności składników odżywczych dla roślin sprzyjają:

  • właściwy płodozmian,

  • stosowanie kompostów,

  • stosowanie nawozów zielonych oraz naturalnych dopuszczonych do upraw ekologicznych, a także

  • zachowanie właściwego odczynu gleby.

Kiedy obornik, gnojówka czy kompost nie wystarczają 

Podstawowym źródłem składników pokarmowych w ekologicznej produkcji roślinnej są nawozy naturalne i organiczne powstające w gospodarstwie – obornik, gnojówka czy kompost. Nie zawsze jednak wymienione zabiegi zapewniają dostateczną żyzność gleby.

Dozwolone jest wówczas użycie nawozu lub środka poprawiającego jej właściwości. Może być wytworzony m.in. z:

  • przetworzonych nawozów naturalnych,
  • odchodów dżdżownic,
  • wermikompostu,
  • kompostów,
  • torfu,
  • kompostowanej kory, trocin, wiór i popiołów drzewnych,
  • odpadów z hodowli grzybów,
  • produktów zwierzęcych, np. mączki rogowej,
  • produktów roślinnych, np. wytłoczyn z nasion roślin oleistych,
  • biowęgla pochodzenia roślinnego,
  • kwasów humusowych i fulwowych.

Ważną rolę w uprawie ekologicznej odgrywają:

  • rośliny motylkowe, które wzbogacają glebę w azot,

  • okrywanie powierzchni gleby roślinnością przez jak najdłuższy okres roku (ochrona przez erozją),

  • głębokie spulchnianie,

  • płytkie odwracanie.

Z artykułu dowiesz się:
  • Nawożenie w rolnictwie ekologicznym - co z analizą gleby?
  • Co jest zabronione w uprawie ekologicznej?
  • Jakie stosować produkty naturalne inne niż nawozy?

Pełna treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Pozostało jeszcze 75% treści.

Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.

  • Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • Informacje o ważnych terminach
Słowa kluczowe:
nawożenie
Agnieszka Głowacka
Agnieszka Głowacka
Od 2005 roku pracuje w Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym. Zajmuję się oceną przydatności odmian i podkładek drzew pestkowych do uprawy w warunkach klimatycznych naszego kraju. W Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym IO prowadzi badania dotyczące przydatności wybranych odmian czereśni, wiśni, śliw i brzoskwini do sadów prowadzonych metodami ekologicznymi. Autorka i współautorka ponad dwudziestu publikacji naukowych, kilku książek oraz artykułów popularno-naukowych. W 2015 roku otrzymała nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za wybitne krajowe osiągnięcie mające znaczenie dla wdrażania postępu w rolnictwie oraz współudział w realizacji, wdrażaniu i upowszechnianiu wyników pracy naukowej pt. „Intensyfikacja uprawy czereśni (Prunus avium L.) w Polsce”

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma