Rolnictwo ekologiczne i jego ukryty potencjał

15 grudnia 2020

AdobeStock_357830584

W strategii „od pola do stołu” Unia Europejska wyznaczyła bardzo ambitny cel – do 2030 roku co najmniej 25% gruntów rolnych w UE ma spełniać standardy rolnictwa ekologicznego. Rynek żywności ekologicznej ma pozytywny wpływ na różnorodność biologiczną, tworzy miejsca pracy i przyciąga młodych rolników. Segment żywności ekologicznej w Polsce już teraz dynamicznie rośnie. W latach 2011–2018 jego wartość wzrosła w Polsce trzykrotnie i w 2018 roku przekroczyła 1 miliard złotych brutto. Ale to wciąż 20 razy mniej niż w Niemczech. Jak wygląda rynek żywności ekologicznej w Polsce? Jak duży jest potencjał i jak go najlepiej wykorzystać w kontekście ogłoszonej przez UE strategii?

Pełna treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Pozostało jeszcze 91% treści.

Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.

  • Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • Informacje o ważnych terminach

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma