Intensyfikacja rozwoju produkcji roślinnej jest konieczna dla sprostania potrzebom żywieniowym wzrastającej w szybkim tempie populacji ludzi na świecie. Tworzenie dużych obszarowo monokultur upraw sadowniczych i rolnych, warzywniczych czy roślin przemysłowych, zarówno na terenie naszego kraju, jak i w skali świata dostarcza olbrzymich ilości pokarmu dla wielu gatunków roślinożerców. Owady stanowią ponad 70% wszystkich znanych gatunków zwierząt i są z tego tytułu głównymi szkodnikami wszelkich upraw. Straty powodowane przez szkodniki mogą wynosić nawet do kilkudziesięciu procent plonu. Polscy sadownicy, jako czołowi producenci owoców na świecie, są szczególnie narażeni na straty ekonomiczne wynikające z żerowania szkodników w swoich uprawach. W sadach walka ze szkodnikami stanowi jeden z głównych punktów ochrony.
Pozostało jeszcze 91% treści.
Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.
- Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
- Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
- Informacje o ważnych terminach
Michał Hołdajw 2021 roku uzyskał stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie rolnictwo i ogrodnictwo. Ukończył studia magisterskie na Wydziale Biologii i Nauk o Ziemi Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, kierunek Biologia ogólna i molekularna. Pracę w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Zakładzie Ochrony Roślin rozpoczął w 2008 roku, gdzie pracuje obecnie. W 2009 roku odbył dwa staże naukowe w Katalońskim Instytucie Naukowym IRTA w Leridzi w Hiszpanii oraz Università Cattolica del Sacro Cuore w Piacenzy we Włoszech, gdzie pogłębiał wiedzę i umiejętności z zakresu odporności szkodników roślin sadowniczych na środki ochrony roślin. Jest autorem lub współautorem 6 publikacji naukowych, 9 monografii naukowych oraz ponad 40 artykułów popularnonaukowych