Jedzenie poza domem to prawdziwe wyzwanie dla osób chorujących na cukrzycę. W wielu miejscach jedzenie można dziś kupić praktycznie przez całą dobę, jednak prawie wszystkie artykuły spożywcze bardzo źle wpływają na poziom cukru we krwi. Oto 6 produktów, który szczególnie polecamy.
Oficjalnie terminy (WW – wymienniki węglowodanowe) i jednostki węglowodanowe rzadko kiedy funkcjonują w obrocie żywnością. Z tego względu niewielu już producentów umieszcza takie dane na opakowaniach swoich produktów spożywczych. W restauracjach nie znajdziemy w zasadzie informacji o jednostkach chlebowych czy też węglowodanowych. Wartości te należy...
Z reguły poziom cukru we krwi rośnie jeszcze w trakcie jedzenia. Dzieje się tak, ponieważ jelito wchłania węglowodany z pożywienia i transportuje je do krwi przez wątrobę. Trzustka reaguje na to bezpośrednim wyrzutem insuliny. U zdrowego człowieka poziom cukru we krwi nie przekracza 140 mg/dl. Dwie godziny po posiłku stężenie cukru u zdrowego człowi...
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez szklanki mleka, jogurtu czy kawy z mlekiem. Według danych banku PKO w 2017 roku Polska była 5. producentem mleka w UE, 4. odtłuszczonego mleka w proszku, 3. producentem masła i 5. serów. Warto wiedzieć, że spożycie mleka surowego w naszym kraju spada, ale rośnie za to konsumpcja serów i przetworów mleczny...