Bakterie przetrwalnikowe – dowiedz się, czy to problem hodowców, czy mleczarni

Joanna Cała

9 września 2022

AdobeStock_493193259

Niedawno mleczarnia, do której oddaję mleko z mojego gospodarstwa stwierdziła, że w oddanym mleku znajdują się bakterie przetrwalnikowe z rodzaju Clostridium. Jestem przekonany, że w hodowli zadbałem o odpowiednią higienę udoju. Czy jest możliwe, że zakażenie tymi bakteriami jednak nastąpiło w gospodarstwie?

Pełna treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Pozostało jeszcze 93% treści.

Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.

  • Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • Informacje o ważnych terminach
Joanna Cała
Magdalena Świąder
mgr inż. rolnictwa, doktorant z zakresu agronomii, hodowca bydła

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma