Niedawno mleczarnia, do której oddaję mleko z mojego gospodarstwa stwierdziła, że w oddanym mleku znajdują się bakterie przetrwalnikowe z rodzaju Clostridium. Jestem przekonany, że w hodowli zadbałem o odpowiednią higienę udoju. Czy jest możliwe, że zakażenie tymi bakteriami jednak nastąpiło w gospodarstwie?
Do czego służy poziom zawartości mocznika w mleku krów? Czy jego znajomość jest potrzebna hodowcy? MUN jest narzędziem służącym do oceny stanu równowagi białka i energii w żywieniu krów mlecznych i może być wykorzystywane do minimalizowana kosztów paszy przy jednoczesnej maksymalizacji produkcji.
Producenci mleka mogą ubiegać się o przyznanie pomocy do ograniczenia produkcji mleka. Wnioski można składać tylko do 7 grudnia 2016 r. w Agencji Rynku Rolnego. Sprawdź, jakie wsparcie można otrzymać.
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.