Metoda biologiczna polega na zastosowaniu do zwalczania omacnicy prosowianki żywego kruszynka. Kruszynek to błonkówka osiągająca zaledwie 0,4–1,2 mm długości, która pasożytuje jaja wielu różnych owadów, w tym omacnicy prosowianki. W biopreparacie, który może mieć różną postać (od wersji sypkiej, przez zawieszki na liście aż po kulki rozrzu...
Ekologiczna produkcja owoców jest trudniejsza od produkcji konwencjonalnej oraz integrowanej. Wiąże się z całkowitym wykluczeniem syntetycznych środków chemicznych. W ochronie sadów ekologicznych przed chorobami i szkodnikami bardzo ważną rolę odgrywa profilaktyka oraz stosowanie metod mechanicznych i agrotechnicznych. To między innymi pra...
Komisja Europejska opublikowała niedawno raport „Perspektywy rolnictwa Unii Europejskiej na lata 2021–2031”. Wskazała w nim kilka prognoz dotyczących rynku mięsa i nabiału. Będą one pod wpływem zrównoważonego rozwoju, obaw społecznych i zdrowotnych zarówno pod względem rodzajów produkcji, jak i wzorców konsumpcji. Co jeszcze może się wydarzyć w...
Nawozy naturalne płynne i nawozy naturalne stałe przechowuje się w bezpieczny dla środowiska sposób, zapobiegający przedostawaniu się odcieków do wód i gruntu. Stosowanie i przechowywanie nawozów naturalnych reguluje rozporządzenie Rady Ministrów. Jakie zatem są zasady stosowania nawozów na terenach zdrenowanych?
W uprawie ekologicznej ziemniaków należy baczną uwagę zwrócić na dobór odmian. Odmiany takie powinny się charakteryzować wysoką odpornością na wirusy (szczególnie na wirus Y i L) oraz dużą odpornością na choroby bakteryjne i grzybowe. Szczególnie niebezpieczna jest zaraza ziemniaka, która wyrządza największe straty w plonie oraz na mą...
Na stronie internetowej Rządowego Centrum Legislacji umieszczony został projekt nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym, która z założenia ma wejść w życie 1 stycznia 2022 r. Opracowanie nowej ustawy stało się konieczne ze względu na potrzebę wprowadzenia do krajowego porządku prawnego przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE...
Płodozmian to najważniejszy czynnik decydujący o powodzeniu w rolnictwie ekologicznym. Dobrze ułożony eliminuje lub zdecydowanie zmniejsza zagrożenia pojawiające się podczas wegetacji. Błędy płodozmianowe w rolnictwie ekologicznym, są często nie do naprawienia w późniejszym okresie sezonu. Tak ważne jest zatem, aby kolejność upraw była prawidło...
W strategii „od pola do stołu” Unia Europejska wyznaczyła bardzo ambitny cel – do 2030 roku co najmniej 25% gruntów rolnych w UE ma spełniać standardy rolnictwa ekologicznego. Rynek żywności ekologicznej ma pozytywny wpływ na różnorodność biologiczną, tworzy miejsca pracy i przyciąga młodych rolników. Segment żywności ekologicznej w Polsce już ...
Rolnik zawarł ustną umowę sprzedaży płodów rolnych. Po jakimś czasie poprosił o jej potwierdzenie na piśmie, a kontrahent (lokalna masarnia) odmówił. Przekonajmy się, co w tej sytuacji może zrobić rolnik?