Każdy z nas ma własne wyobrażenie ogrodu i roślin, których nie może w nim zabraknąć. Czasami jednak warto zwrócić uwagę na nowości, których do tej pory nie uprawialiśmy. Przedstawiam pod rozwagę kilka z nich. Zawsze staram się wybierać rośliny do ogrodu ciekawe ze względu na ich wielorakie wykorzystanie. Głównym jednak atrybutem moich wyborów jest łatwość w uprawie.
Na początku zachęcam do zapoznania się z okrą. Na długich (dochodzących do 1 m wysokości) wyprostowanych, jednorocznych pędach pojawiają się duże liście, później żółte kwiaty, a na końcu długie stożkowate zielone owoce. Owoce te przygotowuje się tak jak fasolę szparagową. Znajduje zastosowanie nie tylko jako ozdoba, ale również jako zioło (ma właściwości lecznicze), a także warzywo.
Jakie rośliny w ogrodzie warto jeszcze posadzić? Sprawdź w tabeli.
Tabela. Odmiany, które warto mieć w ogrodzie
Lp. |
Nazwa |
Opis |
1. |
Roślina jednoroczna o silnie rozgałęzionych, płożących pędach. Osiąga wysokość do 20 cm. Spełni rolę rośliny ozdobnej, uzupełniającej kompozycje. Spożywanie tej rośliny ze względu na jej wartości zdrowotne jest bardzo korzystne dla naszego organizmu. Roślina działa odmładzająco i dezynfekująco |
|
2. |
Sałata łodygowa Purpurat – Głąbik, sałata szparagowa |
Roślina atrakcyjna ze względu na swój wygląd. Na długich jadalnych łodygach pojawiają się bujne zielonopurpurowe liście. Wszystkie nadziemne części są jadalne |
3. |
Szczaw krwisty – Bloody dock |
Roślina zachwyca pięknym ubarwieniem liści. Ich intensywnie zielona barwa kontrastuje z karminowoczerwonym ubarwieniem ogonków liściowych oraz unerwieniem liści. Zachowuje walory smakowe szczawiu. Może być stosowany do spożywania na surowo lub jako dodatek do zup |
4. |
Fasolnik chiński |
Bardzo ciekawe pnącze. Spełni rolę nie tylko dekoracyjną. Na długich, wymagających podpór łodygach od końca lipca do końca października pojawiają się cienkie, zielone, jadalne strąki, które osiągają długość do 60 cm. Stanowią walor dekoracyjny. Strąki zbiera się niedojrzałe i spożywa po ugotowaniu lub po usmażeniu. Można je podawać jako warzywne spaghetti. Nadają się do konserwowania i zamrażania |
5. |
Ruta zwyczajna |
Roślina atrakcyjna ze względu na swój wygląd oraz walory lecznicze i smakowe. Gorzkawe listki dodaje się do sałatek i dań orientalnych. Główną zaletą jest mrozoodporność. Zimozielony półkrzew pokrywa masa zielonych listków, a latem – żółtych, drobnych kwiatków |
6. |
Komosa rózgowa – Strawberry Sticks, Rukiew wodna |
Roślina warta polecenia ze względu na liście, które możemy przyrządzać jak szpinak. Ciekawa również dlatego, że jesienią obsypuje się czerwonymi, jadalnymi owocami, które można spożywać jak truskawki. O roślinie mówi się często, że jest najzdrowszym warzywem świata. Nie sprawia problemów w uprawie. Lubi stanowiska półcieniste i wilgotne gleby. O urodzie tej rośliny stanowią wiotkie, silnie rozgałęzione pędy, na których wyrastają intensywnie zielone, mięsiste listki |
7. |
Petunia fiołkowata |
Obficie i długo kwitnie od czerwca do połowy października. Jej atutem jest duża wytrzymałość na słońce oraz krótkotrwałe przesuszenia. Ze względu na możliwość uszkodzenia kwiatów, należy ją zabezpieczyć przed intensywnymi opadami deszczu |