Obniżona stawka VAT na żywność obowiązuje tylko do 31 marca. Od 1 kwietnia ceny podstawowych produktów spożywczych pójdą w górę. Zerowa stawka VAT na podstawowe produkty spożywcze obowiązuje od 1 lutego 2022 r. Z czego wynika zatem ta zmiana w okresie wielkanocnym?
W związku z najnowszymi odczytami inflacji oraz prognozami dynamiki cen podstawowych produktów spożywczych objętych przejściową stawką VAT 0%, Ministerstwo Finansów podjęło decyzję o nieprzedłużaniu po 31 marca 2024 r. okresowego obniżenia stawki VAT na podstawowe produkty spożywcze.
Czytaj więcej:
Ekonomiści Credit Agricole Bank Polska (MAKROmapa) prognozują, że przywrócenie 5% stawki VAT na podstawowe produkty żywnościowe podniesie dynamikę cen w tej kategorii o 4 pkt. proc., co jest równoznaczne z pełnym przerzuceniem podatku na ceny detaliczne. W konsekwencji od II kw. oczekują ponownego wzrostu dynamiki cen żywności, która pozostanie na podwyższonym poziomie do I kw. 2025 r.
Zdaniem wielu ekonomistów żywność od kwietnia zdrożeje o 3–5 proc. Co dokładnie? Oto lista produktów:
zboża,
pieczywa cukiernicze,
warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy,
przetwory z warzyw, owoców, orzechów,
jadalne mięso i podroby, jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich),
jadalne ryby i skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne – z wyłączeniem homarów i ośmiornic,
przetwory z mięsa, ryb, skorupiaków, mięczaków itp.,
jaja,
miód naturalny,
mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, mleko modyfikowane dla dzieci,
tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego,
owoce i orzechy,
słód,
skrobie, inulina, gluten pszenny,
nasiona i owoce oleiste,
przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka,
zupy i buliony i preparaty do nich,
lody,
tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych,
wody: mineralne, gazowane, aromatyzowane,
napoje bezalkoholowe (z wyłączeniem soków owocowych, z orzechów i warzywnych),
dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego.
Stawkę 0%, a wkrótce 5% VAT stosuje się do towarów spożywczych wymienionych w poz. 1–18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, innych niż klasyfikowane według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56).