Ograniczanie syntetycznych środków ochrony roślin w UE ma w swoim założeniu szczytną ideę produkowania „zdrowszej” żywności. Trzeba sobie jednak odpowiedzieć na pytanie, czy polskiego konsumenta stać na kupowanie żywności produkowanej tylko w systemie z wykorzystaniem niechemicznych i biologicznych środków ochrony roślin.
Do Polski trafiają owoce spoza krajów Unii, w których dozwolone jest stosowanie wielu substancji, które u nas są już wycofane lub tych, które są do zastąpienia. Jak taka sytuacją wpływa na globalną jakość środowiska oraz konkurencyjność cen owoców w Polsce? W najnowszej poradzie wideo opowiada o tym dr Michał Hołdaj z Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach.
Syntetyczne środki ochrony wpływają negatywnie na środowisko, jeśli wykorzystuję się je w sposób niezgodny z etykietą. Dlaczego ceny owoców po stosowaniu środkach biologicznych mają być wyższe? Czy dofinansowanie ochrony biologicznej będzie szansą na wyrównanie konkurencyjności?
Poradę wideo znajdziesz TUTAJ. Więcej materiałów wideo znajdziesz w sekcji Agrodoradca TV.