Ograniczanie syntetycznych środków ochrony roślin w UE ma w swoim założeniu szczytną ideę produkowania „zdrowszej” żywności. Trzeba sobie jednak odpowiedzieć na pytanie, czy polskiego konsumenta stać na kupowanie żywności produkowanej tylko w systemie z wykorzystaniem niechemicznych lub biologicznych środków ochrony roślin. Do Polski trafiają owoce spoza krajów Unii, w których dozwolone jest stosowanie wielu substancji, które u nas są już wycofane lub tych, które są do zastąpienia. Jak taka sytuacją wpływa na globalną jakość środowiska oraz konkurencyjność cen owoców w Polsce?
- Dlaczego ceny owoców po stosowaniu środkach biologicznych są wyższe?
- Czy dofinansowanie ochrony biologicznej będzie szansą na wyrównanie konkurencyjności?
- Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
- Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
- Informacje o ważnych terminach
Michał Hołdajw 2021 roku uzyskał stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie rolnictwo i ogrodnictwo. Ukończył studia magisterskie na Wydziale Biologii i Nauk o Ziemi Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, kierunek Biologia ogólna i molekularna. Pracę w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Zakładzie Ochrony Roślin rozpoczął w 2008 roku, gdzie pracuje obecnie. W 2009 roku odbył dwa staże naukowe w Katalońskim Instytucie Naukowym IRTA w Leridzi w Hiszpanii oraz Università Cattolica del Sacro Cuore w Piacenzy we Włoszech, gdzie pogłębiał wiedzę i umiejętności z zakresu odporności szkodników roślin sadowniczych na środki ochrony roślin. Jest autorem lub współautorem 6 publikacji naukowych, 9 monografii naukowych oraz ponad 40 artykułów popularnonaukowych