Uprawa roślin strączkowych ma wiele zalet. Są wartościowym nawozem i warto wiedzieć, że są również doskonałym przedplonem dla wielu roślin, między innymi brukselki, cebuli i zbóż. Jeszcze lepiej jest wiedzieć, co najlepiej siać po grochu, fasoli lub bobie. Wyjaśniamy to w tym artykule.
Strączkowe to grupa roślin, które należą do rodziny bobowatych (Fabaceae). W jej skład wchodzą rośliny występujące dziko w przyrodzie, np. koniczyna, nostrzyk, przelot, jak również duża grupa roślin użytkowych, a wśród nich zarówno rośliny uprawne w rolnictwie i ogrodnictwie. Z warzyw, które mają duże znaczenie gospodarcze, można wymienić groch, fasolę i bób, też soję, a o mniejszym znaczeniu, czasem tylko w uprawie amatorskiej lędźwian (groch siewny), soczewicę, ciecierzycę, orzachę, lucernę (na kiełki).
Zalety strączkowych
Strączkowe nadają się do wielostronnego wykorzystania i zastosowana. Uprawia się je nie tylko jako warzywa do konsumpcji (jadalne nasiona i strąki), ale także na nasiona do celów przemysłowych – produkcji oleju czy pasz treściwych, na zielonki i nawozy zielone (np. łubin), również do zagospodarowania terenów leżących odłogiem. Ale to jeszcze nie wszystko. Posiadają bardzo cenną właściwość.