Metoda hodowlana to bardzo ważna metoda stosowana w integrowanej ochronie kukurydzy przed omacnicą. Polega na uprawie takich odmian kukurydzy, które są mniej uszkadzane przez szkodnika. Mniejsza podatność dostępnych na rynku odmian wynika z ich cech genetycznych. Które odmiany wybierać?
Rosja zaatakowała Ukrainę. Mimo zapowiedzi międzynarodowych sankcji Władimir Putin ogłosił w nocy ze środy na czwartek rozpoczęcie "operacji specjalnej w Donbasie". Ceny zbóż i roślin oleistych idą w górę. Jak w świetle międzynarodowego konfliktu wyglądają powiązania handlowe Polski z Ukrainą?
Za chwilę żniwa. Ale okres po skoszeniu i zebraniu plonu jest też bardzo ważny. To w końcu najlepszy czas do redukcji ilości nasion chwastów znajdujących się w glebie. Można to zrobić metodami chemicznymi, ale zdecydowanie lepsze efekty osiągniemy, stosując metody mechaniczne – tradycyjne lub uproszczone. Uprawki pożniwne pozwalają w łatwy spos...
Mała znana i nietypowa sałata to właśnie sałata łodygowa. Inaczej nazywana jest sałatą szparagową lub głąbikami krakowskimi ( Lactuca sativa L.var. augustana Hort. ex. L.H.Bailey). Różni się znacznie od innych form użytkowych sałaty. Trwają obecnie próby przywrócenia głąbika do uprawy na większą skalę w okolicach Krakowa. Zapo...
Endywia to roślina pochodząca od dzikiej rośliny dwuletniej Cichorium pumilum, która występuje w południowo-zachodniej Azji, w rejonie Kaukazu, w Turkiestanie oraz w basenie Morza Śródziemnego. Do Polski trafiła prawdopodobnie ze wszystkimi warzywami sprowadzonymi przez królową Bonę, jednak nie przypadła wtedy do gustu. Obecnie endywi...
Brukiew jest doskonałą rośliną do upraw ekologicznych ze względu na niskie wymagania klimatyczne i glebowe. Pomimo ograniczeń istniejących w rolnictwie ekologicznym (eliminacja syntetycznych nawozów mineralnych i pestycydów), uprawa brukwi jest możliwa poprzez zastosowanie odpowiedniej lokalizacji uprawy w płodozmianie, stosowanie nawożenia org...
Zrównoważone rolnictwo powinno stawiać na sprawdzone rozwiązania, dzięki którym można zwiększyć jakość upraw oraz poprawić żyzność gleby. Produkty biologiczne dla rolnictwa dzielą się na kilka odrębnych kategorii, do których m.in. zalicza się różne typy nawozów. W niniejszym artykule przedstawiamy rozwiązania wdrażane przez naszą firmę, dzięki ...
Po wyjątkowo ciepłej pierwszej połowie kwietnia nastąpiło drastyczne ochłodzenie, które przyniosło nocne przymrozki, stanowiące ogromny stres termiczny dla sadów i powodujące uszkodzenia mrozowe w kwitnących właśnie drzewach. W tej sytuacji sadownicy szukają sposobów, żeby zregenerować kwiatostany i wspomóc zawiązywanie owoców – czyli de facto ocali...
Zasiewom kukurydzy już od siewów zagrażają organizmy szkodliwe zaliczane do chorób i szkodników. Sprawcy chorób są wszędobylscy, gdyż występują zarówno w glebie, na resztkach pożniwnych, na materiale siewnym, a także na innych roślinach uprawnych i dzikorosnących, skąd infekują kiełkujące ziarniaki lub wschodzące rośliny. Praktycznie nie ma w s...
W celu zabezpieczenia wysokości oraz jakości plonu kukurydzy konieczne jest podejmowanie działań mających na celu ograniczenie liczebności i szkodliwości agrofagów występujących na plantacjach tej rośliny. Zabiegi ochrony roślin odgrywają coraz większą rolę w uprawie tej rośliny. Jednak trzeba mieć niestety świadomość, że obok omówionych już cz...
Fuzariozy to ogólne określenie na choroby wywoływane przez grzyby z rodzaju Fusarium. Są to pasożyty roślin, które odżywiają się ich komórkami oraz prowadzą do powstawania różnych objawów chorobowych w zależności od rośliny, na której występują. Zwykle cechą łączącą objawy jest pojaw białawej, różowawej lub czerwonawej pleśni. Grzyby fuzaryjne ...
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa prowadzi monitoring gospodarstw. Używa do tego m.in. systemu AMS (Area Monitoring System). AMS stanowi część systemu zintegrowanego, w oparciu o który ARiMR udziela dopłat unijnych dla rolników. Chodzi w tym przypadku zwłaszcza o dopłaty obszarowe, związane z gruntem i prowadzonymi uprawami. Do czego...
Karczoch ( Cynara L. Scolymus Grp.) nazywany jest także artyszokiem. Jest to silna, wysoka roślina wieloletnia. Posiada głęboki system korzeniowy. Pochodzi z północnej Afryki i południowej Europy. Znany był już w czasach starożytnych. W Polsce zaczęto go uprawiać w czasach królowej Bony w rejonie Krakowa. Wartość odżywcza kar...
Portulaka to warzywo smaczne i orzeźwiające, bardzo bogate w substancje odżywcze. Jest popularne w krajach śródziemnomorskich. Nie jest jednak szeroko znane w naszym kraju. Łatwość uprawy powinna jednak przemawiać za popularyzacją portulaki. Jakie są wymagania glebowe? Jak uprawiać portulakę?
Po dłuższym okresie chłodu nastąpiło znaczne ocieplenie. To w istotny sposób przyczyniło się do przyspieszenia wegetacji roślin i masowego pojawu szkodników w sadach. Rok zaczął się bardzo niespodziewanie: od uszkodzeń związanych z występowaniem kwieciaka jabłkowca. Szkodnik ten przez ostatnie lata raczej nie sprawiał problemów. Powoli jednak znów d...
Wczesna wiosna to bardzo ważny czas w walce z groźnymi i uciążliwymi szkodnikami drzew jabłoniowych. Wielu producentów jest już przygotowanych na pojawienie się w najbliższym czasie w swoich uprawach „nieproszonych gości”. Już w marcu w sadach drzew pestkowych, ale też ziarnkowych, można spotkać przędziorki, kwieciaki, mszyce, larwy zwójek czy ...
Mszyce to grupa szkodników, która każdego roku masowo zasiedla sady. Szkodniki pojawiają się w uprawach już wczesną wiosną i w wielu z nich mogą „gościć” do późnej jesieni. W sezonie mogą rozwijać nawet kilkanaście bardzo licznych pokoleń. Żerują w różnym nasileniu praktycznie na wszystkich gatunkach drzew owocowych. W najnowszej poradzie wideo...