W żwaczu zamieszkują mikroorganizmy, a najważniejsze z nich to bakterie i pierwotniaki. Do prawidłowego namnażania potrzebują odpowiednich i stabilnych warunków: pH w granicach 6,4–7,0; temperatury 39–39,5°C i około 85% wilgotności. Kwasica jako choroba metaboliczna, lub lepiej zaburzenie, jest spowodowana zbyt niskim odczynem pH, który utrzymuje się dłuższy czas. Spowodowane jest to przede wszystkim nadmiarem kwasu mlekowego i LKT (lotnych kwasów tłuszczowych – octowego, propionowego i masłowego) w płynie żwacza. Czy można „domowymi” sposobami odkwaszać bydło?
Jak pokazują statystyki, kulawizny to jedno z najczęstszych schorzeń dotykających bydło. Nie jest to pocieszająca wiadomość, wziąwszy pod uwagę skutki, jakie kulawizny powodują dla hodowców. Dlatego warto wiedzieć, jakie działania profilaktyczne trzeba podjąć i od kiedy, aby zmniejszyć ryzyko problemu w hodowli.
Pytanie: U niektórych krów w mojej hodowli występuje problem z zacieleniem. Słyszałam, że istnieją zastrzyki, które mogą rozwiązać ten problem. Czy każdej krowie (u której występuje problem z rują) można podać taki zastrzyk?
Pytanie : Jestem młodym rolnikiem. Dopiero zaczynam jako hodowca krów. Obecnie oczekuję wycielenia jednej z krów. W Internecie znalazłem sporo informacji o chorobach związanych z cieleniem, czyli o porażeniu poporodowym i zatrzymaniu łożyska. Czy te choroby są rzeczywiście bardzo niebezpieczne dla cielących się krów?
Programy, które mają pomóc rolnikom w zarządzaniu ich gospodarstwem, szturmem zaczynają wchodzić na polski rynek. W artykule szczególną uwagę poświęcamy programom, które są pomocne w zarządzaniu stadem bydła mlecznego. Wszyscy, którzy są hodowcami krów mlecznych wiedzą, że w gospodarstwie jest bardzo wiele elementów do zarządzania: odpowiednie żywienie, rozród, profilaktyka i leczenie mastitis, inseminacja czy wycielenia. Można by wymieniać jeszcze długo… Które z aplikacji dostępnych na rynku są najbardziej przydatne? Na co zwrócić szczególna uwagę?
Pytanie: Wiem, że pierwsze zacielenie jest ważne m.in. z punktu widzenia dalszej płodności. Czy istnieją zatem jakieś wytyczne, w jakim wieku zacielać jałówki poszczególnych ras? Na co zwrócić uwagę przy pierwszej inseminacji?
PYTANIE: Od bardziej doświadczonych hodowców dowiedziałem się, że bardzo ważne jest, aby zadbać o odpowiednie dawki potasu i fosforu w żywieniu krów mlecznych, ponieważ niedobory mogą skutkować komplikacjami np. przy wycieleniu. Czy to prawda? Jak uniknąć tego problemu?
Mleko krowie to wieloskładnikowy płyn, którego ponad 80% stanowi woda. Pozostałe składniki to tłuszcz, białko, minerały i cukier mlekowy (laktoza). Ilość składników mleka jest uwarunkowana genetycznie oraz środowiskowo. Z warunków środowiskowych najważniejsze jest żywienie oraz zdrowotność. W tym artykule skupimy się na białku w mleku krowim.
W żywieniu bydła dobrą alternatywą dla kiszonek z kukurydzy mogą być kiszonki z udziałem całych roślin zbożowych, czyli GPS. Sprawdzą się w rejonach niekorzystnych dla upraw tej rośliny, a także w razie niespodziewanej suszy. Dlatego warto przekonać się, które GPS-y będą najbardziej wartościowe, jakie zboża najlepiej wykorzystać i czy można je podawać krowom wysokomlecznym.
Światowa populacja bydła liczy ponad 1,2 mld sztuk, z czego ponad 225 milionów stanowi bydło mleczne. Nowoczesne techniki wspomagania rozrodu znajdują więc coraz większe zastosowanie w hodowli i użytkowaniu zwierząt. Jedną z powszechnie stosowanych technik rozrodu jest inseminacja. Jest to najstarszy i najpopularniejszy zabieg stosowany w rozrodzie zwierząt. Żeby inseminacja była skuteczna, musi ją przeprowadzić wykwalifikowany specjalista. Jak zostać inseminatorem w Polsce? Jak wygląda nauka tego zawodu?
Sezon pastwiskowy zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim – kleszcze. Łagodne zimy sprzyjają pojawianiu się większej liczby tych pasożytów. Specjaliści alarmują, że rokrocznie ich liczba wzrasta. Czy kleszcze to realne zagrożenie dla bydła? Jak sobie z nimi radzić?
Jak wiemy, ryzyko śmiertelności i zachorowalności cieląt jest najwyższe w pierwszych tygodniach życia. Główne przyczyny upadków zmieniają się wraz z upływem czasu i są to posocznica (sepsa), najczęściej wywołana bakterią E. coli, występująca u nowo narodzonych cieląt (do 28. dnia życia), biegunka (poniżej 30. dnia życia) oraz choroby układu oddechowego cieląt krów mlecznych powyżej 30. dnia życia. W tym krytycznym okresie wielu producentów zwraca uwagę na szczepienia mające na celu zminimalizowanie ryzyka wystąpienia choroby. W Polsce szczepienia bydła nie są obowiązkowe i w dalszym ciągu mały odsetek rolników z nich korzysta. Najczęstsze pytania hodowców, którzy chcieliby zacząć szczepić swoje stado to: kiedy najlepiej szczepić cielęta i na jakie choroby. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na te pytania i skupimy się na cielętach krów mlecznych.
Choroba mokrych pastwisk to choroba pasożytnicza wywołana przez przywry motylicy wątrobowej z rodzaju Fasciola – F. hepatica jest odpowiedzialna za chorobę w umiarkowanym klimacie, F. gigantica występuje w strefach tropikalnych. W 2008 roku opisano hybrydy między F. hepatica i F. gigantica. Fascjoloza jest klasyfikowana jako choroba tropikalna wynikająca m.in. z zaniedbania i niewiedzy i występuje w ponad 50 krajach, szczególnie tam, gdzie hodowane są owce i bydło. Choroba mokrych pastwisk jest poważnym problemem zdrowotnym zwierząt w wielu obszarach wiejskich na świecie, powodując znaczne straty finansowe z powodu spadku produkcji oraz utraty zdrowia zwierząt. W Wielkiej Brytanii, gdzie jest powszechną chorobą pasożytniczą, szacuje się, że kosztuje przemysł mięsny 23 miliony funtów rocznie. Przekonajmy się, jak sobie z nią radzić.
W ostatnim czasie opinią publiczną wstrząsnęły informacje o sprzedaży przez ubojnie mięsa pozyskanego z chorego lub martwego bydła. Zaczęto szukać winnych i zastanawiać się, kto powinien ponieść odpowiedzialność za całą sytuację – ubojnia czy sprzedawcy martwego i chorego bydła. W kontekście tej sprawy warto zastanowić się nad odpowiedzialnością sprzedawców chorego bydła, nie zawsze świadomych, że jest ono chore.
Chociaż uszkodzenia strzyków nie są zaliczane do typowych schorzeń, to jednak nie wolno ich bagatelizować. Oprócz bólu i dyskomfortu, mogą one stanowić poważną przyczynę infekcji, a w konsekwencji stanów zapalnych wymienia.
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.