Pytanie: Krowa po 1–2 tygodniach od inseminacji zaczęła krwawić. Czy nie jest za wcześnie na poronienie? Jaka może być tego przyczyna?
W żwaczu zamieszkują mikroorganizmy, a najważniejsze z nich to bakterie i pierwotniaki. Do prawidłowego namnażania potrzebują odpowiednich i stabilnych warunków: pH w granicach 6,4–7,0; temperatury 39–39,5°C i około 85% wilgotności. Kwasica jako choroba metaboliczna, lub lepiej zaburzenie, jest spowodowana zbyt niskim odczynem pH, który utrzymuje się dłuższy czas. Spowodowane jest to przede wszystkim nadmiarem kwasu mlekowego i LKT (lotnych kwasów tłuszczowych – octowego, propionowego i masłowego) w płynie żwacza. Czy można „domowymi” sposobami odkwaszać bydło?
Jak pokazują statystyki, kulawizny to jedno z najczęstszych schorzeń dotykających bydło. Nie jest to pocieszająca wiadomość, wziąwszy pod uwagę skutki, jakie kulawizny powodują dla hodowców. Dlatego warto wiedzieć, jakie działania profilaktyczne trzeba podjąć i od kiedy, aby zmniejszyć ryzyko problemu w hodowli.
Pytanie: U niektórych krów w mojej hodowli występuje problem z zacieleniem. Słyszałam, że istnieją zastrzyki, które mogą rozwiązać ten problem. Czy każdej krowie (u której występuje problem z rują) można podać taki zastrzyk?
Pytanie : Jestem młodym rolnikiem. Dopiero zaczynam jako hodowca krów. Obecnie oczekuję wycielenia jednej z krów. W Internecie znalazłem sporo informacji o chorobach związanych z cieleniem, czyli o porażeniu poporodowym i zatrzymaniu łożyska. Czy te choroby są rzeczywiście bardzo niebezpieczne dla cielących się krów?
Programy, które mają pomóc rolnikom w zarządzaniu ich gospodarstwem, szturmem zaczynają wchodzić na polski rynek. W artykule szczególną uwagę poświęcamy programom, które są pomocne w zarządzaniu stadem bydła mlecznego. Wszyscy, którzy są hodowcami krów mlecznych wiedzą, że w gospodarstwie jest bardzo wiele elementów do zarządzania: odpowiednie żywienie, rozród, profilaktyka i leczenie mastitis, inseminacja czy wycielenia. Można by wymieniać jeszcze długo… Które z aplikacji dostępnych na rynku są najbardziej przydatne? Na co zwrócić szczególna uwagę?
Pytanie: Wiem, że pierwsze zacielenie jest ważne m.in. z punktu widzenia dalszej płodności. Czy istnieją zatem jakieś wytyczne, w jakim wieku zacielać jałówki poszczególnych ras? Na co zwrócić uwagę przy pierwszej inseminacji?
PYTANIE: Od bardziej doświadczonych hodowców dowiedziałem się, że bardzo ważne jest, aby zadbać o odpowiednie dawki potasu i fosforu w żywieniu krów mlecznych, ponieważ niedobory mogą skutkować komplikacjami np. przy wycieleniu. Czy to prawda? Jak uniknąć tego problemu?
Mleko krowie to wieloskładnikowy płyn, którego ponad 80% stanowi woda. Pozostałe składniki to tłuszcz, białko, minerały i cukier mlekowy (laktoza). Ilość składników mleka jest uwarunkowana genetycznie oraz środowiskowo. Z warunków środowiskowych najważniejsze jest żywienie oraz zdrowotność. W tym artykule skupimy się na białku w mleku krowim.
Sezon pastwiskowy zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim – kleszcze. Łagodne zimy sprzyjają pojawianiu się większej liczby tych pasożytów. Specjaliści alarmują, że rokrocznie ich liczba wzrasta. Czy kleszcze to realne zagrożenie dla bydła? Jak sobie z nimi radzić?
W żywieniu bydła dobrą alternatywą dla kiszonek z kukurydzy mogą być kiszonki z udziałem całych roślin zbożowych, czyli GPS. Sprawdzą się w rejonach niekorzystnych dla upraw tej rośliny, a także w razie niespodziewanej suszy. Dlatego warto przekonać się, które GPS-y będą najbardziej wartościowe, jakie zboża najlepiej wykorzystać i czy można je podawać krowom wysokomlecznym.
Światowa populacja bydła liczy ponad 1,2 mld sztuk, z czego ponad 225 milionów stanowi bydło mleczne. Nowoczesne techniki wspomagania rozrodu znajdują więc coraz większe zastosowanie w hodowli i użytkowaniu zwierząt. Jedną z powszechnie stosowanych technik rozrodu jest inseminacja. Jest to najstarszy i najpopularniejszy zabieg stosowany w rozrodzie zwierząt. Żeby inseminacja była skuteczna, musi ją przeprowadzić wykwalifikowany specjalista. Jak zostać inseminatorem w Polsce? Jak wygląda nauka tego zawodu?
Choroba mokrych pastwisk to choroba pasożytnicza wywołana przez przywry motylicy wątrobowej z rodzaju Fasciola – F. hepatica jest odpowiedzialna za chorobę w umiarkowanym klimacie, F. gigantica występuje w strefach tropikalnych. W 2008 roku opisano hybrydy między F. hepatica i F. gigantica. Fascjoloza jest klasyfikowana jako choroba tropikalna wynikająca m.in. z zaniedbania i niewiedzy i występuje w ponad 50 krajach, szczególnie tam, gdzie hodowane są owce i bydło. Choroba mokrych pastwisk jest poważnym problemem zdrowotnym zwierząt w wielu obszarach wiejskich na świecie, powodując znaczne straty finansowe z powodu spadku produkcji oraz utraty zdrowia zwierząt. W Wielkiej Brytanii, gdzie jest powszechną chorobą pasożytniczą, szacuje się, że kosztuje przemysł mięsny 23 miliony funtów rocznie. Przekonajmy się, jak sobie z nią radzić.
Jak wiemy, ryzyko śmiertelności i zachorowalności cieląt jest najwyższe w pierwszych tygodniach życia. Główne przyczyny upadków zmieniają się wraz z upływem czasu i są to posocznica (sepsa), najczęściej wywołana bakterią E. coli, występująca u nowo narodzonych cieląt (do 28. dnia życia), biegunka (poniżej 30. dnia życia) oraz choroby układu oddechowego cieląt krów mlecznych powyżej 30. dnia życia. W tym krytycznym okresie wielu producentów zwraca uwagę na szczepienia mające na celu zminimalizowanie ryzyka wystąpienia choroby. W Polsce szczepienia bydła nie są obowiązkowe i w dalszym ciągu mały odsetek rolników z nich korzysta. Najczęstsze pytania hodowców, którzy chcieliby zacząć szczepić swoje stado to: kiedy najlepiej szczepić cielęta i na jakie choroby. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na te pytania i skupimy się na cielętach krów mlecznych.
W ostatnim czasie opinią publiczną wstrząsnęły informacje o sprzedaży przez ubojnie mięsa pozyskanego z chorego lub martwego bydła. Zaczęto szukać winnych i zastanawiać się, kto powinien ponieść odpowiedzialność za całą sytuację – ubojnia czy sprzedawcy martwego i chorego bydła. W kontekście tej sprawy warto zastanowić się nad odpowiedzialnością sprzedawców chorego bydła, nie zawsze świadomych, że jest ono chore.
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.