Jak rozwiązać problem kwasicy w stadzie

14 października 2020

AdobeStock_355242637

W żwaczu zamieszkują mikroorganizmy, a najważniejsze z nich to bakterie i pierwotniaki. Do prawidłowego namnażania potrzebują odpowiednich i stabilnych warunków: pH w granicach 6,4–7,0; temperatury 39–39,5°C i około 85% wilgotności. Kwasica jako choroba metaboliczna, lub lepiej zaburzenie, jest spowodowana zbyt niskim odczynem pH, który utrzymuje się dłuższy czas. Spowodowane jest to przede wszystkim nadmiarem kwasu mlekowego i LKT (lotnych kwasów tłuszczowych – octowego, propionowego i masłowego) w płynie żwacza. Czy można „domowymi” sposobami odkwaszać bydło?

Pełna treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Pozostało jeszcze 93% treści.

Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.

  • Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • Informacje o ważnych terminach

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma