Przekonaj się, czy istnieje „domowy” sposób leczenia kwasicy

22 sierpnia 2022

AdobeStock_310437497

Kwasica, inaczej niestrawność kwaśna, to jedno z najczęściej występujących zaburzeń metabolicznych dotykających bydła mlecznego. Schorzenie przebiega z obniżeniem pH treści żwacza (prawidłowy fizjologiczny odczyn to 6,2–6,8) oraz objawami zatrucia. Kwasica żwacza stanowi poważny problem ekonomiczny dla hodowców bydła mlecznego na całym świecie. W Polsce schorzenia metaboliczne krów wciąż stanowią wyzwanie dla rolników, gdyż ich udział wśród ogółu schorzeń zwierząt przeżuwających wynosi ponad 60%.

Pełna treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Pozostało jeszcze 90% treści.

Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.

  • Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • Informacje o ważnych terminach

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma