Zaburzenia w rozrodzie krów mlecznych to istotny czynnik obniżający opłacalność produkcji. Odpowiednie żywienie ma fundamentalne znaczenie dla odpowiedniego rozrodu bydła wysokomlecznego. Prawidłowa organizacja żywienia oraz odpowiedni system kontroli ewentualnych błędów w dawce pokarmowej może przyczynić się do znaczącej poprawy wykrywalności rui.
Kwasica, inaczej niestrawność kwaśna, to jedno z najczęściej występujących zaburzeń metabolicznych dotykających bydła mlecznego. Schorzenie przebiega z obniżeniem pH treści żwacza (prawidłowy fizjologiczny odczyn to 6,2–6,8) oraz objawami zatrucia. Kwasica żwacza stanowi poważny problem ekonomiczny dla hodowców bydła mlecznego na całym świecie. W Polsce schorzenia metaboliczne krów wciąż stanowią wyzwanie dla rolników, gdyż ich udział wśród ogółu schorzeń zwierząt przeżuwających wynosi ponad 60%.
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.