Przed każdym nowym okresem laktacyjnym gruczoł mlekowy wymaga wypoczynku niezbędnego do regeneracji tkanki gruczołowej, która zapewni odpowiednią wydajność w czasie następnej laktacji. Okres zasuszenia jest ważny zarówno ze względu na kolejną laktację, jak i dobrostan zwierzęcia. Przekonaj się, jakie są najważniejsze zasady podczas zasuszania krowy oraz na co zwrócić szczególną uwagę?
Wysokie koszty i mniejsza dostępność słomy do ścielenia skłoniły wielu producentów mleka do poszukiwania bardziej osiągalnych i opłacalnych alternatyw. Na całym świecie wzrasta zainteresowanie wykorzystaniem technologii separacji gnojowicy (Recycled Manure Solids (RMS)) jako materiału pościelowego. RMS stał się powszechną praktyką w wielu gospodarstwach w USA, jest także stosowany w kilku krajach europejskich (m.in. Wielka Brytania, Niemcy, Holandia).
Kąpiele racic są obok korekcji najważniejszym elementem profilaktyki chorób ortopedycznych u bydła. Zachowanie higieny racic w hodowli poprzez usuwanie obornika, zapewnianie jak najniższej wilgotności podłoża, usuwanie czynników zakaźnych z podłoża, np. wydzielina ropna w przebiegu zapalenia macicy lub wymienia mają kluczowe znaczenie w przerwaniu procesu roznoszenia drobnoustrojów.
Porażenie poporodowe i ketoza są najczęściej występującymi zaburzeniami okresu okołoporodowego u bydła mlecznego występującego w wyniku błędów w zarządzaniu stadem. W aktualnym numerze magazynu skupimy się na ketozie, jej przyczynach, objawach, wpływie na pozostałe aspekty hodowli, leczeniu i możliwościach zapobiegania lub minimalizowania odsetka występowania tego zaburzenia. Analogicznie do chorób zakaźnych, które można odpowiednio kontrolować, stosując profilaktykę w postaci szczepień lub przestrzegania zasad bioasekuracji stada, ryzyko wystąpienia ketozy również można zmniejszyć poprzez podjęcie odpowiednich kroków. Zanim przejdziemy do profilaktyki, warto dokładniej przyjrzeć się przyczynom powstawania tego zaburzenia metabolicznego.
Nazwy wymienione w tytule powszechnie pojawiają się w reklamach telewizyjnych i kolorowych czasopismach dla pań, a na forach internetowych toczą się zażarte dyskusje na temat ich skuteczności. Większość z nas słusznie kojarzy probiotyki z jogurtem, bakteriami i ich zbawiennym działaniem na przewód pokarmowy. Określenie probiotyk wprowadzono ponad 50 lat temu odnośnie substancji lub organizmów, które wpływają na równowagę mikroflory jelitowej. Ostatnią, poszerzoną definicję przedstawili w 2001 roku Schrezenmeir i de Vrese w czasopiśmie The American Journal of Clinical Nutrition. Zaproponowali, by probiotykiem nazwać produkt zawierający wystarczającą ilość mikroorganizmów, które zmieniają mikroflorę w określonych segmentach organizmu gospodarza i w ten sposób wywierają korzystny wpływ na jego zdrowie.
Oprócz białka i energii, do istotnych składników dawki pokarmowej krów zaliczamy wapń (Ca) i fosfor (P). Dlaczego wapń i fosfor w diecie krów jest tak ważny? W organizmie zwierząt te pierwiastki pełnią wiele ważnych funkcji. Wśród nich wyróżniamy regulację procesu mineralizacji kości, stabilizację cyklu przemian metabolicznych oraz kontrolę procesu krzepnięcia krwi. Przekonajmy się, jakie będą skutki niedoboru tych pierwiastków i jak temu zaradzić.
Długość trwania ciąży u bydła to średnio 280 dni. Poród na dwa tygodnie przed wyznaczonym terminem oraz dwa tygodnie po uznawany jest za fizjologiczną normę. Zdarzają się sytuacje, że występują wskazania medyczne do wywołania porodu. Kiedy należy rozważyć indukcję porodu? Czy zasadne jest, aby rolnik wywoływał poród u krowy samodzielnie?
Komórki somatyczne definiowane są jako obumarłe komórki tkanki gruczołowej wymienia oraz obumarłe białe ciałka krwi. Według ogólnie przyjętych norm, ich poziom w mleku krów zdrowych nie powinien przekraczać 250 tysięcy.
Całkowity brak wytwarzania mleka lub jego obniżona produkcja może wystąpić zarówno bezpośrednio po porodzie, jak i w różnym okresie laktacji. Taki stan może być spowodowany schorzeniami miejscowymi (dotyczącymi samego wymienia) lub ogólnymi, których przyczyna często jest trudna do rozpoznania. Co robić w takiej sytuacji? Gdzie szukać przyczyny obniżonej mleczności?
DDGS jako produkt uboczny przemysłu spirytusowego, ze względu na wysoką zawartość energii jest doskonałym składnikiem mieszanek treściwych. Może być alternatywą dla poekstrakcyjnej śruty lub makuchu rzepakowego, młóta suszonego, a nawet poekstrakcyjnej śruty sojowej. Dzięki dużej zawartości tłuszczu jest doskonałą paszą energetyczną dla bydła opasanego. Warto jednak mieć świadomość ryzyka zakażenia ddgs mykotoksynami. O tym, jakie są skutki działania mykotoksyn na bydło i jak zapobiegać ich obecności piszemy w poniższej poradzie.
Kierowanie rozrodem w dużych stadach opiera się głównie na systematycznym i dokładnym monitoringu bydła oraz na sporządzaniu rzetelnej i aktualizowanej dokumentacji, choćby w najprostszej formie. Bardzo ważna jest tu świadomość hodowcy, wiedza i umiejętność zaobserwowania objawów zbliżającego się rozwiązania. Z poniższego artykułu dowiesz się, jak przygotować się do porodu, jeśli w swojej hodowli posiadasz więcej niż 50 krów.
Bardzo istotne znaczenie dla dobrostanu bydła i jego wysokiej mleczności ma odpowiedni mikroklimat w oborze. Pod tym pojęciem rozumie się przede wszystkim temperaturę powietrza w budynku inwentarskim, jego wilgotność, prędkość, zanieczyszczenie cząsteczkami kurzu i mikroorganizmów oraz obecność gazów. Najbardziej problematyczne dla bydła mlecznego są temperatura i wilgotność, szczególnie w budynkach inwentarskich starego typu. Jak poprawić warunki w takich oborach?
Niewystępowanie rui u bydła może być spowodowane przez wiele czynników, m.in. silny niedorozwój jajników (hypoplasia), ich zanik (atrophia), torbiele jajnikowe (cystes ovariorum), ciałko żółte przetrwałe (corpus luteum persistens), rzekomociążowe (pseudograviditatis), cichą ruję oraz ciążę. Leczenie opiera się zazwyczaj na podawaniu odpowiednio dobranych hormonów. Na co zwrócić uwagę w tym czasie?
Innowacje technologiczne otaczają nas na każdym kroku. Nie inaczej jest w rolnictwie. Nowe technologie są coraz bardziej dostępne dla indywidualnego hodowcy. Jedną z nowości na rynku są sensory wycieleń. Na czym polega ich działanie? Czy ich obsługa jest skomplikowana?
Profesjonalna dawka pokarmowa dla krów mlecznych, jak każda dawka, powinna spełniać kilka warunków. Przede wszystkim powinna być zgodna z zapotrzebowaniem zwierzęcia, fizjologicznie poprawna i możliwie tania. W poniższym artykule postaramy się przybliżyć podstawowe problemy, z jakimi przyjdzie się zmierzyć, układając profesjonalną dawkę pokarmową.
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.