Buhajki rasy polskiej holsztyno-fryzyjskiej (PHF) pod względem jakości mięsa i wydajności rzeźnej nigdy nie będą angusem lub herefordem. Jako rasa mleczna wykazują jednak większą zdolność pobrania pasz niż rasy mięsne. To może być szansa dla hodowców na przeprowadzenie tańszego opasu (więcej pasz objętościowych w dawce). Dlatego też, aby uzyskać z bydła ras mlecznych dobrą jakość tusz należy je odpowiednio opasać.
Pytanie: Mam cielaki (byczki rasy Charolaise, ponad 2 miesiące, waga ok. 115–120 kg). Niechętnie (1–2 garście dziennie) pobierają paszę treściwą (pasza CJ dla cieląt), która jest dostępna cały czas. Oprócz tego podaję im ziarno kukurydzy, ale pobierają je w niewielkich ilościach. Pasza pochodzi z zakupu: najpierw Farmer, potem Golmix Cielak. Cielaki piją trzy razy dziennie po 5 litrów mleka.
W dziedzinie wykrywania ciąży u bydła istnieje obecnie kilka najbardziej popularnych metod. Każda z nich w unikalny sposób potwierdza zapłodnienie. Metody można ze sobą łączyć. Niezmiennie podstawą odpowiedniego zarzadzania rozrodem w stadzie jest jednak systematyczna obserwacja krów przez hodowcę. Jego doświadczenie oraz rzetelność ułatwia wykrywanie ciąży u krów, a ponadto umożliwia szybką interwencję w przypadku podejrzenia nieprawidłowości lub braku spodziewanej ciąży. Istnieje kilka sposobów rozpoznawania ciąży u bydła. Jakie są ich wady i zalety?
Pytanie: Na szyi i wokół pyska krowy pojawiły się brodawki. Przypominają szare korale, na razie jest ich kilka. Niektóre odstają, a niektóre są drobne i płaskie. Co to może być i czym leczyć?
Pytanie: Krowa po 1–2 tygodniach od inseminacji zaczęła krwawić. Czy nie jest za wcześnie na poronienie? Jaka może być tego przyczyna?
W żwaczu zamieszkują mikroorganizmy, a najważniejsze z nich to bakterie i pierwotniaki. Do prawidłowego namnażania potrzebują odpowiednich i stabilnych warunków: pH w granicach 6,4–7,0; temperatury 39–39,5°C i około 85% wilgotności. Kwasica jako choroba metaboliczna, lub lepiej zaburzenie, jest spowodowana zbyt niskim odczynem pH, który utrzymuje się dłuższy czas. Spowodowane jest to przede wszystkim nadmiarem kwasu mlekowego i LKT (lotnych kwasów tłuszczowych – octowego, propionowego i masłowego) w płynie żwacza. Czy można „domowymi” sposobami odkwaszać bydło?
Jak pokazują statystyki, kulawizny to jedno z najczęstszych schorzeń dotykających bydło. Nie jest to pocieszająca wiadomość, wziąwszy pod uwagę skutki, jakie kulawizny powodują dla hodowców. Dlatego warto wiedzieć, jakie działania profilaktyczne trzeba podjąć i od kiedy, aby zmniejszyć ryzyko problemu w hodowli.
Pytanie: U niektórych krów w mojej hodowli występuje problem z zacieleniem. Słyszałam, że istnieją zastrzyki, które mogą rozwiązać ten problem. Czy każdej krowie (u której występuje problem z rują) można podać taki zastrzyk?
Pytanie : Jestem młodym rolnikiem. Dopiero zaczynam jako hodowca krów. Obecnie oczekuję wycielenia jednej z krów. W Internecie znalazłem sporo informacji o chorobach związanych z cieleniem, czyli o porażeniu poporodowym i zatrzymaniu łożyska. Czy te choroby są rzeczywiście bardzo niebezpieczne dla cielących się krów?
Programy, które mają pomóc rolnikom w zarządzaniu ich gospodarstwem, szturmem zaczynają wchodzić na polski rynek. W artykule szczególną uwagę poświęcamy programom, które są pomocne w zarządzaniu stadem bydła mlecznego. Wszyscy, którzy są hodowcami krów mlecznych wiedzą, że w gospodarstwie jest bardzo wiele elementów do zarządzania: odpowiednie żywienie, rozród, profilaktyka i leczenie mastitis, inseminacja czy wycielenia. Można by wymieniać jeszcze długo… Które z aplikacji dostępnych na rynku są najbardziej przydatne? Na co zwrócić szczególna uwagę?
Pytanie: Wiem, że pierwsze zacielenie jest ważne m.in. z punktu widzenia dalszej płodności. Czy istnieją zatem jakieś wytyczne, w jakim wieku zacielać jałówki poszczególnych ras? Na co zwrócić uwagę przy pierwszej inseminacji?
PYTANIE: Od bardziej doświadczonych hodowców dowiedziałem się, że bardzo ważne jest, aby zadbać o odpowiednie dawki potasu i fosforu w żywieniu krów mlecznych, ponieważ niedobory mogą skutkować komplikacjami np. przy wycieleniu. Czy to prawda? Jak uniknąć tego problemu?
Mleko krowie to wieloskładnikowy płyn, którego ponad 80% stanowi woda. Pozostałe składniki to tłuszcz, białko, minerały i cukier mlekowy (laktoza). Ilość składników mleka jest uwarunkowana genetycznie oraz środowiskowo. Z warunków środowiskowych najważniejsze jest żywienie oraz zdrowotność. W tym artykule skupimy się na białku w mleku krowim.
Sezon pastwiskowy zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim – kleszcze. Łagodne zimy sprzyjają pojawianiu się większej liczby tych pasożytów. Specjaliści alarmują, że rokrocznie ich liczba wzrasta. Czy kleszcze to realne zagrożenie dla bydła? Jak sobie z nimi radzić?
W żywieniu bydła dobrą alternatywą dla kiszonek z kukurydzy mogą być kiszonki z udziałem całych roślin zbożowych, czyli GPS. Sprawdzą się w rejonach niekorzystnych dla upraw tej rośliny, a także w razie niespodziewanej suszy. Dlatego warto przekonać się, które GPS-y będą najbardziej wartościowe, jakie zboża najlepiej wykorzystać i czy można je podawać krowom wysokomlecznym.
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.