DDGS w żywieniu bydła – na co trzeba uważać

Jarosław Kański

1 września 2022

AdobeStock_340855152

DDGS jako produkt uboczny przemysłu spirytusowego, ze względu na wysoką zawartość energii jest doskonałym składnikiem mieszanek treściwych. Może być alternatywą dla poekstrakcyjnej śruty lub makuchu rzepakowego, młóta suszonego, a nawet poekstrakcyjnej śruty sojowej. Dzięki dużej zawartości tłuszczu jest doskonałą paszą energetyczną dla bydła opasanego. Warto jednak mieć świadomość ryzyka zakażenia ddgs mykotoksynami. O tym, jakie są skutki działania mykotoksyn na bydło i jak zapobiegać ich obecności piszemy w poniższej poradzie.

Pełna treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Pozostało jeszcze 96% treści.

Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.

  • Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • Informacje o ważnych terminach
Jarosław Kański
Michał Tchórzewski
Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt; Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma