Prawidłowe żywienie bydła jest kluczowe dla osiągania wysokiej wydajności produkcyjnej. Koncepcja TMR (Total Mixed Ration) zdobywa coraz większą popularność na całym świecie, szczególnie wdrażana jest w dużych stadach z przewagą krów mlecznych.
DDGS jako produkt uboczny przemysłu spirytusowego, ze względu na wysoką zawartość energii jest doskonałym składnikiem mieszanek treściwych. Może być alternatywą dla poekstrakcyjnej śruty lub makuchu rzepakowego, młóta suszonego, a nawet poekstrakcyjnej śruty sojowej. Dzięki dużej zawartości tłuszczu jest doskonałą paszą energetyczną dla bydła opasanego. Warto jednak mieć świadomość ryzyka zakażenia ddgs mykotoksynami. O tym, jakie są skutki działania mykotoksyn na bydło i jak zapobiegać ich obecności piszemy w poniższej poradzie.
Z racji wysokiego udziału skrobi w ziarniaku, zboża są podstawową paszą energetyczną o przeciętnej zawartości białka ogólnego. Jego ilość zmienia się w zależności od gatunku i odmiany zboża. Często zakłada się, że skład chemiczny ziarna zbóż jest stały. Jednak, jak pokazują wyniki badań, zawartość białka w obrębie tego samego gatunku zboża może różnić się nawet o 3%.
W ostatnim czasie obserwujemy intensywne zabiegi marketingowe dużych mleczarni mające na celu promowanie swoich produktów mlecznych, które mają pochodzić od krów żywionych bez udziału pasz genetycznie modyfikowanych (GMO). Początek dała OSM w Piątnicy, a w ślad za nią poszły inne duże mleczarnie: SM Spomlek, SM Mlekpol, Polmlek czy OSM Łowicz. Zatem dostawcy mleka do tych firm stają przed koniecznością wyeliminowania komponentów GMO z dawek pokarmowych.
Profesjonalna dawka pokarmowa dla krów mlecznych, jak każda dawka, powinna spełniać kilka warunków. Przede wszystkim powinna być zgodna z zapotrzebowaniem zwierzęcia, fizjologicznie poprawna i możliwie tania. W poniższym artykule postaramy się przybliżyć podstawowe problemy, z jakimi przyjdzie się zmierzyć, układając profesjonalną dawkę pokarmową.
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.