Zbliża się okres wykonywania zabiegów fungicydowych w buraku cukrowym. Zwalczanie chorób grzybowych, w tym najgroźniejszego chwościka buraka, który już niedługo zaatakuje uprawy, odbywa się w technologii kilkuzabiegowej. Dlatego bardzo ważny jest odpowiedni dobór substancji aktywnych w celu ochrony buraka cukrowego. Jakie preparaty zapewnią skuteczną ochronę, a jednocześnie nie będą powodowały odporności patogenów?
Po szybkich wschodach buraka cukrowego można było zaobserwować intensywny wzrost roślin. Sprzyjały temu warunki pogodowe. Obecnie na plantacjach wykonywane są jeszcze ostatnie zabiegi herbicydowe. Wśród sygnalizowanych przez rolników problemów jest przede wszystkim utrzymująca się susza, zagrażająca kondycji upraw. W niektórych regionach, m.in. na Dolnym Śląsku, dochodzi do silnych nalotów mszyc, które powodują znaczne uszkodzenia roślin. Objawem ich żerowania są charakterystycznie poskręcane liście.
Czytaj więcej:
Kolejnym krokiem w ochronie buraków cukrowych będzie zwalczanie chorób grzybowych. To bardzo istotny etap, ponieważ zadaniem zabiegów fungicydowych jest zabezpieczenie liści buraków odpowiedzialnych za fotosyntezę. Jeżeli liście zostaną uszkodzone przez patogeny chorobotwórcze, ich powierzchnia w znacznym stopniu zmniejszy się, a wtedy nie będą tak efektywnie spełniały swojej funkcji. To niestety przełoży się na spadek zawartości cukru w plonie, a także na redukcję masy korzeni.
Najważniejszą chorobą grzybową w burakach cukrowych jest chwościk buraka, chociaż w ostatnich latach coraz bardziej wzrasta również szkodliwość takich chorób, jak:
brunatna plamistość liści buraka,
mączniak buraka czy
rdza buraka cukrowego.
Jednak to chwościk buraka, którego sprawcą jest grzyb Cercospora beticola, przyczynia się do powstawania największych strat.
Z perspektywy plantatorów ważną kwestią jest odróżnienie objawów chwościka buraka i brunatnej plamistości liści buraka, które mogą występować w zbliżonym okresie i na pewnym etapie zainfekowania roślin są bardzo podobne. Główna różnica polega na tym, że na liściach zaatakowanych przez sprawców brunatnej plamistości występują nieregularne plamy, często zlewające się w całość, zajmujące nawet całą powierzchnię blaszki liściowej. Natomiast objawem chwościka buraka są okrągłe, brunatne plamki z czerwonawą obwódką. Takie liście mogą następnie żółknąć, a po rozprzestrzenieniu się porażenia usychać.
Zazwyczaj pierwszą chorobą, która poraża plantacje buraka cukrowego, jest właśnie chwościk buraka. Na skutek rozrastania się roślin już niebawem dojdzie do zwierania międzyrzędzi, powstaną więc warunki sprzyjające infekcjom. Dochodzi do nich, gdy w ciągu dnia utrzymują się wysokie temperatury (25–30 st. C) oraz towarzyszy im wysoka wilgotność, a noce są ciepłe (powyżej 15 st. C).
Jak wynika z danych z ubiegłych lat, zdarzało się, że chwościk buraka atakował rośliny dopiero w sierpniu. Na skutek zachodzących zmian klimatycznych z czasem do infekcji dochodziło coraz wcześniej – w ubiegłym roku był to, w zależności od regionu kraju, początek lipca. Ten sezon, ze względu na liczne anomalie pogodowe, jest bardzo nietypowy, co prawdopodobnie przełoży się na jeszcze szybszy początek infekcji.
W sezonie konieczne są trzy, a nawet cztery zabiegi przeciw chwościkowi buraka i innym chorobom grzybowym. Niezwykle istotne jest zatem rotowanie substancji aktywnych, żeby zapobiegać odporności patogenów. W ramach pełnej technologii ochrony na początku można użyć produktu miedziowego, który stanowi dobre uzupełnienie konwencjonalnych fungicydów. Następny krok to kompleksowo działający zabieg, najlepiej z wykorzystaniem kilku substancji aktywnych. Dobierając preparaty do dalszych zastosowań, trzeba wykorzystywać wszystkie dostępne substancje aktywne, zarejestrowane w buraku cukrowym.
– Do pierwszego zabiegu fungicydowego przeciw chwościkowi buraka warto skorzystać z preparatów wieloskładnikowych, choć jest ich niewiele na rynku. Rekomendujemy Kier 450 SC, który zawiera trzy substancje aktywne: difenokonazol, szczególnie ważny w zwalczaniu chwościka buraka, a oprócz tego azoksystrobinę i tebukonazol. Zapewniają one pełną ochronę przed najgroźniejszymi chorobami grzybowymi buraka cukrowego – radzi Michał Filipowski. – Kier 450 SC to jedyny dostępny obecnie preparat trójskładnikowy, który wpisuje się w politykę zapobiegania odporności na chwościka buraka.
opr. red.
źródło INNVIGO