Niedawno mleczarnia, do której oddaję mleko z mojego gospodarstwa stwierdziła, że w oddanym mleku znajdują się bakterie przetrwalnikowe z rodzaju Clostridium. Jestem przekonany, że w hodowli zadbałem o odpowiednią higienę udoju. Czy jest możliwe, że zakażenie tymi bakteriami jednak nastąpiło w gospodarstwie?
Z chorobami układu oddechowego mamy dość często do czynienia na przełomie pór roku, kiedy zmienia się mikroklimat pomieszczeń, w których przetrzymujemy zwierzęta. Do większości zakażeń dochodzi w wyniku zaniedbania procesu bioasekuracji stada i profilaktyki. Do czynników, które mają wpływ na wystąpienie choroby, a nieleżących po stronie odporno...
Niewystępowanie rui u bydła może być spowodowane przez wiele czynników, m.in. silny niedorozwój jajników (hypoplasia), ich zanik (atrophia), torbiele jajnikowe (cystes ovariorum), ciałko żółte przetrwałe (corpus luteum persistens), rzekomociążowe (pseudograviditatis), cichą ruję oraz ciążę. Leczenie opiera się zazwyczaj na podawaniu odpowiedni...
Porażenie poporodowe i ketoza są najczęściej występującymi zaburzeniami okresu okołoporodowego u bydła mlecznego występującego w wyniku błędów w zarządzaniu stadem. W aktualnym numerze magazynu skupimy się na ketozie, jej przyczynach, objawach, wpływie na pozostałe aspekty hodowli, leczeniu i możliwościach zapobiegania lub minimalizowania odset...
Przemieszczenie trawieńca jest schorzeniem o wieloczynnikowym podłożu, wymagającym specjalistycznej lekarsko-weterynaryjnej wiedzy w przypadku diagnostyki i leczenia. Każdorazowo przypadki nasuwające podejrzenie wystąpienia przemieszczenia trawieńca powinny być konsultowane z lekarzem weterynarii ze względu na możliwość wystąpienia skrętu. Z po...
W normalnych warunkach fizjologicznych proces porodu kończy odejście błon płodowych (łożyska), co zapoczątkowuje zwijanie się macicy i rozpoczyna powrót samicy do stanu przedciążowego. Niestety, nie zawsze tak jest. Do najczęstszych schorzeń okresu poporodowego bydła należą choroby związane z zatrzymaniem błon płodowych, wszelkiego rodzaju zaka...
Wzdęć u krów w żadnym razie nie należy bagatelizować, w skrajnych przypadkach mogą bowiem doprowadzić do śmierci zwierzęcia. Przekonaj się, co może spowodować chorobę i poznaj sprawdzone praktyki leczenia chorych zwierząt.
Kwasica, inaczej niestrawność kwaśna, to jedno z najczęściej występujących zaburzeń metabolicznych dotykających bydła mlecznego. Schorzenie przebiega z obniżeniem pH treści żwacza (prawidłowy fizjologiczny odczyn to 6,2–6,8) oraz objawami zatrucia. Kwasica żwacza stanowi poważny problem ekonomiczny dla hodowców bydła mlecznego na całym świecie....
Zapalenie wymienia (mastitis) jest jedną z najczęstszych i najkosztowniejszych chorób bydła, z którymi borykają się rolnicy. Stan zapalny gruczołu mlekowego spowodowany jest najczęściej przez bakterie. Eksperci podają, że corocznie na to schorzenie zapada od 20% do 50% krów na całym świecie. Dlatego warto wiedzieć, jak postępować, jeżeli nasza ...