Nawożenie roślin – sprawdź, jak dobrać odpowiednie dawki środków azotowych

Marek Krajewski

19 czerwca 2017

nawożenie roślin

Nawozy mają najwyższą plonotwórczą efektywność spośród wszystkich czynników wpływających na intensyfikację produkcji rolnej. W Polsce wynosi ona od 30 do 60% całości przyrostu plonów roślin. Żeby rośliny dobrze rosły, trzeba nawozić glebę. Nawożenie najlepiej przeprowadzić wiosną. Do wyboru mamy m.in. nawozy mineralne, nawozy organiczne, nawozy zielone. Które wybrać? W tym artykule podpowiadamy jak stosować płynne nawozy.

Spośród wszystkich nawozów mineralnych nawozy azotowe mają największe znaczenie gospodarcze, wpływając w głównym stopniu na plonowanie większości roślin uprawnych. Niedobór azotu w glebie powoduje zahamowanie wzrostu roślin i ich przedwczesne dojrzewanie (skrócony okres wegetacji). Do racjonalnego nawożenia roślin azotem niezbędna jest znajomość zawartości azotu mineralnego (N min) w glebie wiosną. Jest to szczególnie ważne w przypadku upraw ozimych. Stacje chemiczno-rolnicze określają zawartość azotu azotanowego (N-NO3) i amonowego (N-NH4) w mg/kg suchej masy gleby. Na tej podstawie wylicza się ilość azotu mineralnego jako sumy obu tych form w określonej warstwie gleby w kg/ha.

Próbki gleby pobiera się za pomocą specjalnych lasek glebowych z głębokości 0–30, 30–60 i 60–90 cm. Po pobraniu próbki należy natychmiast dostarczyć do stacji chemiczno-rolniczej, bo w glebie przechowywanej w dodatniej temperaturze następuje mineralizacja materii organicznej i uwalania się azot, a to zafałszowuje późniejsze wyniki badań. Ważne jest, aby próbki gleby pobrać na tyle wcześnie, aby móc skorzystać z uzyskanych wyników przy ustalaniu pierwszej dawki azotu, zwłaszcza jeżeli chodzi o uprawę zbóż ozimych i rzepaku ozimego.

Na podstawie analizy gleb wykonanej przed siewem czy też sadzeniem warzyw obliczamy przedwegetacyjną dawkę azotu. Wykonując oznaczenia azotu mineralnego w glebie w trakcie wzrostu roślin, możemy ustalić dawki pogłówne. Do uściślenia dawek pogłównych azotu można też wykorzystać analizę roślin. Takie analizy wykonuje się w tzw. wskaźnikowych częściach warzyw (liście, ogonki liściowe) i porównuje z zawartościami optymalnymi, które można znaleźć w opracowaniach z zakresu nawożenia warzyw.

Przy nawożeniu warzyw azotem – zwłaszcza w polu – z różnych względów dawki tego składnika ustala się często bez wykonywania analiz glebowych i roślinnych. Bierze się przy tym pod uwagę potrzeby pokarmowe poszczególnych gatunków i odmian roślin, znajomość siedliska, zwięzłość gleby, wygląd roślin. Dużą rolę odgrywa także doświadczenie producenta warzyw. Jeżeli przy nawożeniu azotem warzyw uprawianych w polu nie wykorzystujemy analizy gleb i roślin, to zwykle przedsiewnie stosujemy 1/2 do 2/3 dawki całkowitej, a pozostałą ilość pogłównie.

Nawóz azotowy powinniśmy stosować pod wszystkie rośliny uprawne: zboża ozime i jare, rośliny przemysłowe, okopowe i pastewne, na użytkach zielonych oraz w uprawie warzyw i w sadownictwie od wiosny do lata.

Nawozy płynne

Najczęściej stosowane i zarazem najbardziej wydajne nawozy płynne to roztwory saletrzano-mocznikowe. Zawierają one azot w trzech formach: azotanowej, amonowej i amidowej. W większości produkowanych wersji znajduje się po ok. 25% azotu azotanowego (saletrzanego) i amonowego oraz 50% azotu amidowego. Takie bowiem proporcje są przeważnie najlepszym zestawem do większości upraw. Formy azotanowe i amonowe są bezpośrednio dostępne dla roślin. Po zastosowaniu rośliny w pierwszym rzędzie pobierają azot w postaci saletrzanej, gdyż ze względu na jej ruchliwość przemieszcza się ona bardzo szybko w glebie. Azot w takiej formie nadaje się zatem najbardziej do pogłównego zasilania upraw.

Aplikacja płynnego, w odróżnieniu do form sypkich, powoduje natychmiastowe przenikanie nawozu do gleby, a azot zawarty w nawozie może być bardzo szybko pobierany przez rośliny uprawne.

Azot amonowy jest również przyswajalny dla roślin. Ma on poza tym tę zaletę, że jest zatrzymywany przez glebę, co zabezpiecza go przed wymyciem w jej głębsze warstwy. Po zastosowaniu roztworu saletrzano-mocznikowego przedsiewnie ta forma azotu kumuluje się w warstwie ornej gleby, a następnie przez cały okres wegetacji jest udostępniana organizmom roślinnym.

Przy nawożeniu pogłównym rośliny mogą pobrać część azotu w tej postaci bezpośrednio, a pozostała ilość stanowi w glebie bezpieczną rezerwę do późniejszego wykorzystania. Warto dodać, że część azotu amonowego może się w glebie przekształcić w opisaną już formę azotanową. Połowa azotu zawarta w formie amidowej musi ulec w glebie przemianie, której końcowym produktem jest wspomniany już azot amonowy. Przekształcenie formy amidowej w amonową zabezpiecza tę część azotu przed przemieszczaniem się jej w głębsze warstwy gleby.

Roztwór saletrzano-mocznikowy (rsm) jest nowoczesnym, uniwersalnym płynnym nawozem azotowym nadającym się do nawożenia upraw rolniczych i ogrodniczych. Uniwersalność tego nawozu wynika z jego składu chemicznego i wyraża się obecnością w nim azotu w trzech opisanych wcześniej formach. Obecność tych form w jednym nawozie pozwala tylko za pomocą rsm zaspokoić potrzeby pokarmowe każdej rośliny względem azotu. Uniwersalność rsm wiąże się również z tym, że korzystne proporcje pomiędzy poszczególnymi formami oraz ich odmienne zachowanie się w glebie zapewniają roślinom stały dopływ azotu w trakcie wegetacji. Jest to zatem nawóz o szybkim i długotrwałym działaniu. Ważne jest również to, że obecność w glebie azotu o zróżnicowanej ruchliwości i dostępności pozwala roślinom w trakcie ich wzrostu pobierać ten pierwiastek z intensywnością charakterystyczną dla poszczególnych gatunków. Z jednej strony warunkuje to wysoki stopień wykorzystania tego składnika z nawozu i w konsekwencji wzrost efektywności nawożenia, z drugiej zaś – wpływa na znaczne zmniejszenie migracji niewykorzystanych związków azotu w głębsze warstwy gleby.

Rsm jest płynnym nawozem azotowym nadającym się do doglebowego stosowania. Nawóz ten można stosować przed siewem czy też sadzeniem roślin, jak również w trakcie ich wegetacji.

Przedsiewne wnoszenie roztworu saletrzano-mocznikowego – ze względu na ruchliwą część azotu w formie azotanowej – powinniśmy wykonać w okresie niezbyt odległym od siewu lub sadzenia roślin.

Natomiast przy uprawie ozimej niskie temperatury i powolny jeszcze wzrost zbóż, a w związku z tym powolne pobieranie azotu powoduje, że azot z mocznika jest dłużej dostępny dla roślin. W okresie wczesnej wiosny nie powinno się stosować saletry wapniowej, ze względu na jej szybkie wymywanie w głąb gleby, poza system korzeniowy.

Optymalne, przykładowe dawki roztworu saletrzano-mocznikowego dla poszczególnych upraw

Uprawa

Dawka nawozu

Zboża ozime

l/ha150–500: 30% wiosną przed ruszeniem wegetacji, 30% w fazie krzewienia, 20% w fazie strzelania w źdźbło, 20% przed kłoszeniem

Zboża jare

l/ha 150–450: 40% w fazie krzewienia, 30% w fazie strzelania w źdźbło, 30% przed kłoszeniem

Kukurydza

l/ha 160–580: 20% przedsiewnie, 40% do fazy 4 liścia, 40% do zwarcia międzyrzędzi

Rzepak ozimy

l/ha 150–600: 20% przedsiewnie, 20% do fazy 4 liścia, 30% do stadium wydłużania pędów, 30% w fazie pąkowania

Burak cukrowy

l/ha160–600: 20% przed siewnie, 40% do stanu 7 liścia, 40% do zwarcia międzyrzędzi

Ziemniak

l/ha150–500: 20% przed sadzeniem, 40% w fazie rozwoju liści, 40% do zwarcia międzyrzędzi

Trawy w uprawie polowej

l/ha 150–550: 40% wiosną przed ruszeniem wegetacji, 30% po pierwszym pokosie/wypasie, 30% po drugim pokosie/wypasie

Użytki zielone

l/ha150–550: 40% wiosną przed ruszeniem wegetacji, 30% po pierwszym pokosie/wypasie, 30% po drugim pokosie /wypasie.

Zalety płynnych nawozów azotowych z dodatkiem siarki:

● mają w składzie łatwo dostępną dla roślin siarkę w formie siarczanowej,

● doskonałe dla roślin wykazujących duże zapotrzebowanie na siarkę,

● wyjątkowo przydatne na glebach o niskiej zawartości siarki,

● zawierają różne formy azotu w korzystnych proporcjach,

● dzięki zawartości siarki zwiększają pobieranie oraz wykorzystywanie przez rośliny azotu zawartego w nawozie,

● szybkie i długotrwałe działanie,

● do nawożenia przedsiewnego i pogłównego,

● wykazują wysoką skuteczność w okresach niedoborów wilgoci w glebie,

● płynna forma przyśpiesza przyswajanie składników pokarmowych przez rośliny,

● oprysk lub rozlew umożliwia bardzo równomierne rozprowadzenie nawozu

na powierzchni pola.

Marek Krajewski
Michał Tchórzewski
specjalista z zakresu rolnictwa

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma