Czym jest spowodowana zimowa zmiana parametrów mleka (tłuszcz, białko)?

21 stycznia 2019

Skład mleka ma znaczenie gospodarcze dla producentów i przetwórców. Ma również istotne znaczenie dla konsumentów. Od lat wiadomo, że istnieją różnice w składzie mleka. Można jednak założyć, że w ostatnich latach skład mleka sprzedawanego do krajowych mleczarni jest raczej stały. Wynika to z powszechnie występującej już w Polsce rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, określanej również jako rasa polska holsztyńsko-fryzyjska (phf). Drugim czynnikiem było ustalanie cen mleka w skupie w oparciu o koncentracje tłuszczu. Wprowadzenie cen mleka ustalanych na podstawie innych składników (głównie białka , bo z niego powstają sery) oraz liczne akcje marketingowe prowadzące do przyjęcia przez konsumentów poglądów, że tłuszcze zwierzęce są niezdrowe, wywołały ponownie zainteresowanie hodowców zagadnieniem, czy i jak można zmienić składniki mleka, aby uwzględnić potrzeby rynku. 

Pełna treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Pozostało jeszcze 93% treści.

Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.

  • Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • Informacje o ważnych terminach
Słowa kluczowe:
hodowla bydłarolnictwo

DOSTĘP TESTOWY

0/48h

Po 2 dniach dostęp automatycznie wygasa

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma