Naturalne rozwiązania, takie jak nawozy i biostymulatory, przyczyniają się do poprawy odporności roślin na choroby i szkodniki. Mikroelementy zawarte w nowoczesnych produktach nawozowych mają też wpływ na jakość przyszłych plonów. Do składników o dobroczynnym oddziaływaniu na warzywa należą miedź i krzem. Szczególnie dobrze sobie radzą w uprawie tunelowej warzyw. Co trzeba o nich wiedzieć i jak je stosować?
W uprawie tunelowej warzyw, takich jak ogórek czy papryka, istotną kwestią jest zapobieganie chorobom grzybowym oraz wirusowym, a także dostarczanie roślinom mikroelementów, które poprawią jakość plonów. Szukając rozwiązań do tego celu, warto poznać rekomendacje doradców i wybrać produkty, które sprawdzają się w praktyce i przynoszą potwierdzone korzyści.
Zaraza ziemniaka to choroba grzybowa atakująca głównie ziemniaki i pomidory. Zdarza się jednak, że opanowuje także inne rośliny uprawne, głównie z rodziny psiankowatych (papryka, bakłażan czy tytoń szlachetny). Poznaj sposoby, jak skutecznie zwalczać zarazę ziemniaczaną na pomidorach.
Zaraza w pomidorach to bardzo groźna choroba tych roślin, powszechnie występująca na terenie Polski, powoduje duże straty w uprawach pomidorów zarówno na polu, jak i pod osłonami. Poraża bowiem wszystkie organy nadziemne rośliny, nie oszczędzając owoców. Pierwsze objawy zarazy ziemniaczanej na pomidorach gruntowych możemy zaobserwować najczęściej pod koniec czerwca. Wtedy właśnie grzyb masowo poraża wczesne odmiany ziemniaków. Natomiast już w kwietniu możemy zaobserwować zarazę w uprawach tunelowych i szklarniowych.
W początkowej fazie infekcji zarazą ziemniaczaną na brzegach liści możemy dostrzec żółtobrunatne, a później brązowe lub nawet czarne plamy o nieregularnych kształtach. Zdarza się, że na spodach liści pojawia się szarawy nalot grzybni, a wzdłuż nerwów przebarwienia. Po pewnym czasie zmiany chorobowe pojawiają się na całym liściu. W efekcie liść usycha i opada. Obumieranie dotyka również pędy i łodygi pomidora. Na wierzchołkach niedojrzałych owoców pojawiają się wypukłe, twarde, szarozielone plamy, które przybierają brunatny kolor. Porażone pomidory gniją i opadają, zanim zdążą dojrzeć.