trzoda chlewna

Czym jest parwowiroza świń

Parwowiroza świń – profilaktyka i leczenie

Parwowiroza (PPV) to najczęstsza przyczyna zakaźnych zaburzeń rozrodczych u loch pierwiastek oraz wieloródek. Choroba charakteryzuje się występowaniem zmumifikowanych płodów, wzrostem liczby loch powtarzających ruję, mniejszymi miotami, trudnymi porodami oraz komplikacjami poporodowymi. Parwowirus świń jest bardzo odpornym wirusem, który występuje na całym świecie i jest bardzo trudny do wyeliminowania. Jak się chronić przed konsekwencjami zakażenia PPV?

Najskuteczniejszą metoda ochrony przez zakażeniem PPV są szczepienia. Pierwsze eksperymentalne szczepionki przeciw PPV1 w 1977 roku opracowali Joo i Johnson oraz Mengeling. Obecnie dostępnych jest wiele szczepionek inaktywowanych przeciw parwowirozie.

Krótki opis wirusa PPV. Etiologia

Wirusy rodziny Parvoviridae mają kształt kubiczny i nie posiadają otoczki. Jednoniciowy DNA PPV stanowiący ich genom otoczony jest kapsydem składającym się z 32 kapsomerów. Praktycznie cały genom zajmują dwie otwarte ramki odczytu (ORF), w których lewa koduje białko NS1 a prawa – strukturalne białka VP1, VP2, VP3. Parvovirinae zawierają 5 rodzajów, a wśród nich rodzaj Parvovirus. Wirusy z rodziny Parvoviridae wywołują panleukopenię kotów, parwowirozę psów i chorobę aleucką norek.

Wirus ten jest bardzo odporny na działanie czynników zewnętrznych, jednak może być inaktywowany poprzez zastosowanie formaliny, β-propiolaktonu, hydroksylaminy, promieniowania ultrafioletowego i niektórych czynników oksydacyjnych, takich jak podchloryn sodu. W temperaturze 60°C przeżywa 2 godziny, a inaktywuje go dopiero temperatura 80°C.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak leczyć parwowirozę (PPV)?
  • Jakie szczepionki przeciw parwowirozie stosuje się na terenie Polski?
  • Jakie są objawy parwowirozy świń?

Parwowiroza świń – profilaktyka i leczenie

Parwowiroza (PPV) to najczęstsza przyczyna zakaźnych zaburzeń rozrodczych u loch pierwiastek oraz wieloródek. Choroba charakteryzuje się występowaniem zmumifikowanych płodów, wzrostem liczby loch powtarzających ruję, mniejszymi miotami, trudnymi porodami oraz komplikacjami poporodowymi. Parwowirus świń jest bardzo odpornym wirusem, który występuje na całym świecie i jest bardzo trudny do wyeliminowania. Jak się chronić przed konsekwencjami zakażenia PPV?

Najskuteczniejszą metoda ochrony przez zakażeniem PPV są szczepienia. Pierwsze eksperymentalne szczepionki przeciw PPV1 w 1977 roku opracowali Joo i Johnson oraz Mengeling. Obecnie dostępnych jest wiele szczepionek inaktywowanych przeciw parwowirozie.

Krótki opis wirusa PPV. Etiologia

Wirusy rodziny Parvoviridae mają kształt kubiczny i nie posiadają otoczki. Jednoniciowy DNA PPV stanowiący ich genom otoczony jest kapsydem składającym się z 32 kapsomerów. Praktycznie cały genom zajmują dwie otwarte ramki odczytu (ORF), w których lewa koduje białko NS1 a prawa – strukturalne białka VP1, VP2, VP3. Parvovirinae zawierają 5 rodzajów, a wśród nich rodzaj Parvovirus. Wirusy z rodziny Parvoviridae wywołują panleukopenię kotów, parwowirozę psów i chorobę aleucką norek.

Wirus ten jest bardzo odporny na działanie czynników zewnętrznych, jednak może być inaktywowany poprzez zastosowanie formaliny, β-propiolaktonu, hydroksylaminy, promieniowania ultrafioletowego i niektórych czynników oksydacyjnych, takich jak podchloryn sodu. W temperaturze 60°C przeżywa 2 godziny, a inaktywuje go dopiero temperatura 80°C.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak leczyć parwowirozę (PPV)?
  • Jakie szczepionki przeciw parwowirozie stosuje się na terenie Polski?
  • Jakie są objawy parwowirozy świń?
Wady o podłożu genetycznym u świń

Wady o podłożu genetycznym u świń

Jednym z głównych czynników, które warunkują wartość hodowlaną i użytkową zwierząt jest ich genotyp. Stąd też od wielu lat prowadzone są analizy mające na celu poznanie genetycznego podłoża określonych cech. Informacje dotyczące genów i ich udział w cechach fenotypowych mają istotny wpływ na uzyskany postęp hodowlany, a tym samym na opłacalność hodowli świń. W artykule omówiono cztery najczęściej zgłaszane wady i wynikające z nich problemy zdrowotne u świń.

Wady genetyczne świń mają istotny wpływ na wartość ekonomiczną produkcji, począwszy od kosztów leczenia aż po mniejszą wartość rzeźną tuszy. Dlatego też dąży się do wyjaśnienia ich uwarunkowań, poszukując możliwych przyczyn w genotypie. Wykorzystywane są w tym celu testy genetyczne z wykorzystaniem markerów, dzięki którym wykryto ponad sto mutacji typu SNP związanych m.in. z przepuklinami. Zbadanie podstaw tych wad genetycznych może pomóc w eliminacji osobników obarczonych defektami i wybór osobników wolnych od tego typu zaburzeń.

Celem hodowli, z genetycznego punktu widzenia, jest zatem doskonalenie zwierząt przez poszukiwanie udziału zmienności fenotypowej cechy, uwarunkowanej polimorfizmem genów. Ilościowa zmienność genetyczna ma odzwierciedlenie w sekwencji DNA i wpływa na regulację oraz ekspresję genów, co z kolei wpływa na cechy kodowanego białka. Należy jednak pamiętać, że większość cech jest uwarunkowanych współdziałaniem wielu genów, wzajemnymi zależnościami typu gen-gen oraz gen-środowisko, a także mutacjami.

Z artykułu dowiesz się:
  • Czy wnętrostwo zależy od rasy świń?
  • Jak objawia się hermafrodytyzm u świń?
  • Jakie są skutki przepukliny u świń?
karmienie prosiąt

Prawidłowe żywienie prosiąt jako gwarancja zwiększonej przeżywalności

Najważniejszym okresem dla zdrowia i życia prosiąt jest pierwszy tydzień życia. Około 25% wszystkich padnięć przypada na pierwszy dzień po porodzie. Ponad połowa zdarza się w ciągu trzech dni po urodzeniu. Kolejnym newralgicznym momentem jest etap odsadzenia od lochy. Okres ten przypada około 28. dnia życia prosięcia. Wiąże się z licznymi zmianami, zarówno pod względem spożywanego pokarmu, jak i zmiany otoczenia. Prosięta po odsadzeniu nie mają jeszcze w pełni ukształtowanego układu pokarmowego i odpornościowego. W połączeniu z wieloczynnikowym stresem odsadzeniowym powoduje to obniżone przyrosty, mniejsze pobieranie i wykorzystanie paszy. Dlatego prawidłowe karmienie prosiąt po odsadzeniu ma kluczowe znaczenie dla ich zdrowia.

Siara – cudowny pokarm 

Siara jest wydzieliną gruczołu mlekowego. Pod względem chemicznym różni się od mleka zawartością podstawowych składników odżywczych. Cechuje się kilkukrotnie wyższą zawartością białka, nieco niższą zawartością tłuszczu i znacznie niższą zawartością laktozy. Zawiera makro- i mikroskładniki, hormony, czynniki wzrostu oraz witaminy. Siara jest obecna przez około 24 godziny po porodzie. Następnie zostaje zamieniona w mleko przejściowe, aby ostatecznie przekształcić się w mleko. Nowo urodzone prosięta powinny jak najszybciej zostać dostawione do wymienia. Ważne jest, aby w możliwie krótkim czasie (do 2,5 godzin od porodu) napiły się siary.

Jednak najważniejszą funkcją siary jest zapewnienie nowo narodzonym prosiętom ochronny immunologicznej. Wraz z upływem czasu od porodu maleje stężenie zawartych w siarze białek, w tym immunoglobulin. Po upływie 5 godzin od porodu ich zawartość spada o 50%. Po upływie 12 godzin – o 75%. Ze strony prosięcia w jelitach zmniejsza się zdolność do wchłaniania immunoglobulin. Po upływie 3 godzin od porodu wynosi już 50%, a po upływie 12 godzin jest praktycznie zerowa.

Z artykułu dowiesz się:
  • Czy warto wprowadzać do diety pasze stałe?
  • Jak stosować prestartery?
  • Jakie zasady obowiązują przy żywieniu po odsadzeniu?
  • Jakie efekty daje suszona plazma krwi?

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma