Stosowanie antybiotyków jest jednym z bardziej znanych i ważnych narzędzi w leczeniu chorób ludzi i zwierząt. W ciągu ostatnich lat sposoby wykorzystania tych substancji w produkcji drobiarskiej uległy zmianie, przede wszystkim z powodu obaw o powstanie antybiotykoopornych szczepów bakterii oraz z uwagi na potencjalny wpływ na zdrowie konsumentów. Czy jest alternatywa dla antybiotyków u kur?
Na wstępie trzeba wyraźnie zaznaczyć, że pomimo usilnych prób znalezienia alternatywnych metod zwalczania chorób o podłożu bakteryjnym, póki co w większości przypadków jedynym wyjściem jest zastosowanie antybiotyków.
Czym są antybiotyki?
Antybiotyki to substancje stosowane w leczeniu zakażeń bakteryjnych, które działają, zabijając (działanie bakteriobójcze) lub hamując (działanie bakteriostatyczne) rozwój komórek bakteryjnych. Istnieje wiele klas antybiotyków i różne mechanizmy ich działania.
Antybiotyki mogą atakować ściany komórek bakteryjnych, zakłócać namnażanie się bakterii czy blokować produkcje białek przez bakterie.
Jak podaje Główny Inspektorat Weterynarii: „Antybiotyki są produktami leczniczymi weterynaryjnymi, które mogą być stosowane tylko z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii”. Takie dosłowne sformułowanie wskazuje, że tylko lekarz weterynarii może zalecić stosowanie antybiotyku. Wymusza też pozostawienie dokumentacji zawierającej opis przeprowadzonych badań i stosowanych leków u wszystkich leczonych zwierząt gospodarskich.
Hodowca z kolei, podpisując dokumentację weterynaryjną, zobowiązuje się do przestrzegania zasad dotyczących karencji. Oznacza to, że będzie przestrzegał zakazu sprzedaży mleka, jaj i mięsa w czasie karencji, od ostatniego dnia podania antybiotyku zwierzętom.