Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli

Jak rozwiązać problem kwasicy w stadzie

Dodano: 14 października 2020

W żwaczu zamieszkują mikroorganizmy, a najważniejsze z nich to bakterie i pierwotniaki. Do prawidłowego namnażania potrzebują odpowiednich i stabilnych warunków: pH w granicach 6,4–7,0; temperatury 39–39,5°C i około 85% wilgotności. Kwasica jako choroba metaboliczna, lub lepiej zaburzenie, jest spowodowana zbyt niskim odczynem pH, który utrzymuje się dłuższy czas. Spowodowane jest to przede wszystkim nadmiarem kwasu mlekowego i LKT (lotnych kwasów tłuszczowych – octowego, propionowego i masłowego) w płynie żwacza. Czy można „domowymi” sposobami odkwaszać bydło?

Pozostało jeszcze 93 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

   

Treść artykułu dostępna dla zalogowanych użytkowników

Zyskaj:

  • praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • informacje o ważnych terminach

Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Sprawdź inne nasze serwisy