Można zrezygnować ze stosowania kiszonki z kukurydzy w dawkach dla krów mlecznych, ale zawsze będzie to okupione niższą produkcyjnością zwierząt i wyższymi kosztami żywienia. Dlaczego? Odpowiedzi znajdziesz w poniższej poradzie.
DDGS jako produkt uboczny przemysłu spirytusowego, ze względu na wysoką zawartość energii jest doskonałym składnikiem mieszanek treściwych. Może być alternatywą dla poekstrakcyjnej śruty lub makuchu rzepakowego, młóta suszonego, a nawet poekstrakcyjnej śruty sojowej. Dzięki dużej zawartości tłuszczu jest doskonałą paszą energetyczną dla bydła o...
Parazytozy stanowią poważną przyczynę strat produkcyjnych i ekonomicznych zarówno w stadach bydła mlecznego, jak i mięsnego. Ponadto większość z nich przebiega bez wyraźnych objawów zewnętrznych, co stwarza konieczność stałej kontroli zwierząt oraz regularnego odrobaczania. Wielu hodowców uważa, że niezależnie od systemu utrzymania i żywienia b...
Kulawka, a właściwie zanokcica (ZZO) lub zakaźne zapalenie racic, jest chorobą wpływającą na dobrostan zwierząt. Powoduje straty ekonomiczne w hodowli. Nieleczona może doprowadzić do kulawizny i pogorszenia stanu racic. Jak w przypadku każdej choroby niezwykle ważna jest profilaktyka, czyli działania, które mają na celu zapobieganie wystąpienia...
Wielu rolników zastanawia się, czy odrobaczać swoje bydło. Wbrew pozorom problem nie dotyczy tylko hodowców była mięsnego. Objawy zakażenia pasożytami nie są łatwe do zdiagnozowania. Czy w takim razie warto zastosować kurację przeciwpasożytniczą w stadzie? Jak to zrobić prawidłowo?
Prawidłowo zaplanowany i dobrze zorganizowany rozród świń wpływa na kolejne etapy cyklu produkcyjnego, a przez to warunkuje efektywność produkcji. Dlatego też, jedną z najważniejszych umiejętności, jakie hodowca powinien zdobyć jest prawidłowe określenie cyklu reprodukcyjnego w jego stadzie. Rozpoznanie faz w cyklu płciowym pozwala na optymalny...
Zarówno w wielkoobszarowych gospodarstwach, jak i w małych przydomowych hodowlach niezwykle ważnym aspektem stanowiącym podstawę właściwego prowadzenia produkcji jest żywienie. Przyjmuje się, że koszty pasz stanowią około 70% kosztów ogólnych hodowli. Żywienie wpływa na wzrost i rozwój, stan zdrowotny, rozród i produkcyjność zwierząt. Jak więc ...
Choroba Aujeszkyego została pierwszy raz opisana w 1902 roku na Węgrzech jako zakaźna choroba świń oraz innych gatunków zwierząt. W Polsce pierwszy raz wykryto ją u zwierząt futerkowych w 1958 roku, a rok później zdiagnozowano ją u świń. Choroba ta jest wywoływana przez herpeswirus, który może przetrwać w formie latentnej i powodować objawy ze ...
PYTANIE CZYTELNIKA: Mam pytanie dotyczące prowadzenia działalności – hodowla koni i ujeżdżanie zarobkowe oraz spotkania ze zwierzętami na terenie gruntów rolnych, siedliska. W jaki sposób mogę prowadzić taką działalność na gruntach rolnych i siedlisku?
Kleszcze stanowią zagrożenie już przez cały rok. Łagodne zimy sprzyjają pojawianiu się większej liczby tych pasożytów. Specjaliści alarmują, że rokrocznie ich liczba wzrasta. Czy kleszcze to realne zagrożenie dla bydła? Jak sobie z nimi radzić?
Wciąż aktualnym problemem w stadach wysokowydajnych są upadki nowonarodzonych cieląt. Zwiększona śmiertelność cieląt, nawet w przypadku porodu przebiegającego bez powikłań jest często skutkiem syndromu słabego cielęcia. Syndrom charakteryzuje się występowaniem objawów klinicznych spowodowanych różnymi czynnikami. Jaka jest geneza tego problemu?...
Kwasica żwacza dotyka najczęściej wysokoprodukcyjnych stad, gdzie uwagę zwraca się głównie na wydajność mleczną. Szczególnie narażone są krowy w okresie okołoporodowym, którym podaje się bez wcześniejszego przygotowania wysokoenergetyczną dawkę laktacyjną. Jednym z najważniejszych wyzwań współczesnego chowu wysokowydajnych krów mlecznych jest d...