Najszybciej i najbardziej rozwijającym się sektorem hodowli zwierząt gospodarskich jest hodowla drobiu. Wśród zagrożeń w hodowli i chowie kur wyróżnia się czynniki zakaźne (infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze) i niezakaźne (inwazje pasożytów). Ostatnie lata przyniosły zmiany w wykorzystaniu antybiotyków w leczeniu chorób bakteryjnych drob...
Stosowanie antybiotyków jest jednym z bardziej znanych i ważnych narzędzi w leczeniu chorób ludzi i zwierząt. W ciągu ostatnich lat sposoby wykorzystania tych substancji w produkcji drobiarskiej uległy zmianie, przede wszystkim z powodu obaw o powstanie antybiotykoopornych szczepów bakterii oraz z uwagi na potencjalny wpływ na zdrowie konsument...
Aż 159 mln zł trafi do producentów z sektora drobiu i jaj. Pomoc będzie udzielana producentom żywca drobiowego i jaj, których gospodarstwa znajdowały się w strefach ochronnych, utworzonych w związku z wystąpieniem ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków w okresie grudzień 2019 r. – lipiec 2021 r. Sprawdź szczegóły.
Mokre wysłodki buraczane są często wykorzystywane jako pokarm dla zwierząt hodowlanych. Są nie tylko bardzo energetyczne, ale także smaczne. Dzięki zawartości łatwo rozkładalnych włókien, mogą być dodawane do diety loch prośnych. W sezonie zimowym suche wysłodki buraczane cieszą się również dużą popularnością wśród właścicieli koni. Problemem j...
Stosowanie ziół w żywieniu krów (czyli ziołowych dodatków paszowych) zyskuje na znaczeniu w produkcji zwierzęcej ze względu na rosnącą antybiotyko- i lekooporność, szkodliwe pozostałości leków w organizmie i środowisku oraz preferencje konsumentów. Zioła pobudzają apetyt i dodają smaku paszy, a zatem mogą wpływać na wzorce żywieniowe, wydz...
PYTANIE CZYTELNIKA: Od wielu lat zajmuję się hodowlą bydła mlecznego. Z doświadczenia wiem, że poporodowa opuchlizna wymienia u krów występuje zwykle do kilkunastu dni po porodzie. Od jakiegoś czasu obserwuję w swoim stadzie krowy, u których obrzęk utrzymuje się nawet do 2.–3. miesiąca laktacji. Co może być tego przyczyną i jak postępować ...
Kolka u koni to zespół symptomów świadczących o dolegliwościach bólowych w jamie brzusznej. Wynikają najczęściej z problemów związanych z układem pokarmowym, ale nie tylko. Żeby zapewnić odpowiednią pomoc zwierzęciu, niezbędna jest znajomość przyczyn, objawów i postępowania w przypadku wystąpienia kolki. Jakie działania profilaktyczne warto pod...
Pryszczyca ( foot and mouth disease – FMD) jest zakaźną i zaraźliwą chorobą zwierząt parzystokopytnych. Chorobę wywołuje wirus z rodzaju Aphtovirus należący do rodziny Picornaviridae . Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, kolejno świnie, owce i kozy. Powoduje ogromne straty ekonomiczne w hodowli i przemyśle ...
W nowoczesnej hodowli trzody chlewnej coraz większe znaczenie odgrywa nie tylko jakość paszy, ale także sposób jej przygotowania. Obróbka termiczna surowców paszowych – takich jak ziemniaki, zboża czy mieszanki z dodatkiem wody – znacząco wpływa na ich strawność, wartość odżywczą oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne. W tym kontekście elektryczn...
Jednym z głównych czynników, które warunkują wartość hodowlaną i użytkową zwierząt jest ich genotyp. Stąd też od wielu lat prowadzone są analizy mające na celu poznanie genetycznego podłoża określonych cech. Informacje dotyczące genów i ich udział w cechach fenotypowych mają istotny wpływ na uzyskany postęp hodowlany, a tym samym na opłacalność...
Fermy, które podlegają pod obowiązek posiadania pozwolenia zintegrowanego, do wniosku o wydanie decyzji muszą przedłożyć m.in. dowód uiszczenia opłaty rejestracyjnej, a także sposób wyliczenia takiej opłaty. Jak to zrobić?
Pszczelarstwo to hobby wymagające sporej wiedzy, różnorodnych umiejętności i odpowiednich narzędzi. Nic więc dziwnego, że początkujący pszczelarze często popełniają błędy w zarządzaniu pasieką czy opiece nad pszczołami. Wielu z nich można jednak uniknąć. Sprawdź 5 błędów najczęściej popełnianych przez początkujących pszczelarzy. ...
Bardzo istotne znaczenie dla dobrostanu bydła i jego wysokiej mleczności ma odpowiedni mikroklimat w oborze. Pod tym pojęciem rozumie się przede wszystkim temperaturę powietrza w budynku inwentarskim, jego wilgotność, prędkość, zanieczyszczenie cząsteczkami kurzu i mikroorganizmów oraz obecność gazów. Najbardziej problematyczne dla bydła mleczn...
Konie są naprawdę fascynującymi stworzeniami, które towarzyszą człowiekowi w wielu sytuacjach. Kiedyś wykorzystywane były częściej do wykonywania wielu prac. Dzisiaj służą do celów rekreacyjnych i terapeutycznych. Niezależnie od tego, jak są one wykorzystywane, nie można zapomnieć o tym jak ważna jest pielęgnacja tych zwierząt. Tym bardziej że w ten...
Wraz ze wzrostem średnich temperatur i coraz częstszymi falami upałów, stres cieplny u bydła mlecznego staje się jednym z kluczowych problemów w hodowli. Upały wpływają nie tylko na komfort zwierząt, ale również na ich zdrowie, rozród i wydajność mleczną. Hodowcy muszą więc podjąć konkretne działania, by chronić stado przed skutkami przegrzania...
Buhajki rasy polskiej holsztyno-fryzyjskiej (PHF) pod względem jakości mięsa i wydajności rzeźnej nigdy nie będą angusem lub herefordem. Jako rasa mleczna wykazują jednak większą zdolność pobrania pasz niż rasy mięsne. To może być szansa dla hodowców na przeprowadzenie tańszego opasu (więcej pasz objętościowych w dawce). Dlatego też, aby uzyska...
Wagyu to unikalna rasa bydła, której mięso charakteryzuje się unikalnymi walorami smakowymi. Najbardziej zauważalną cechą wołowiny Wagyu jest intensywna marmurkowatość – wysoka zawartość tłuszczu śródmięśniowego (IMF) poprawia teksturę, soczystość, a tym samym ogólną smakowitość. Charakterystyczny aromat wołowiny Wagyu opisywany jest jako słodk...