Bielenie drzew owocowych – dlaczego nie powtarzać zabiegu wiosną

3 marca 2020

AdobeStock_227888431

Chyba każdy ogrodnik słyszał o czynności polegającej na bieleniu pni drzew, zwłaszcza owocowych, chociaż nie wszyscy to stosowali w swoich ogrodach. Często pada pytanie, po co to robić? Odpowiedź jest banalnie prosta: aby w jak największym stopniu uchronić rośliny przed chorobami kory bądź jej mechanicznymi uszkodzeniami, jakie powstają na skutek skoków temperatury. Kora to najbardziej zewnętrzna tkanka drzew. W im lepszym stanie jest ta warstwa, tym całe drzewo jest bezpieczniejsze. A zagrożeń mu nie brakuje, począwszy od czynników pogodowych, na patogenach i szkodnikach skończywszy.

Pełna treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Pozostało jeszcze 89% treści.

Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.

  • Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • Informacje o ważnych terminach

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma