Odporność szkodników na chemiczne środki ochrony roślin jest procesem naturalnym i nieuniknionym. Można jednak skutecznie zminimalizować możliwość wystąpienia tego problematycznego zjawiska w sadzie czy na plantacji. Jak to zrobić? Sprawdź w najnowszej poradzie wideo naszego eksperta.
W najnowszej poradzie wideo nasz ekspert, dr Michał Hołdaj z Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach, pomaga zrozumieć proces nabywania odporności. Wyjaśnia też, co zrobić kiedy pojawi się populacja szkodników odporna na pestycydy.
Komisja Europejska przyjęła wnioski w zakresie nowego rozporządzenia w sprawie zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin. Ogólnounijnym celem jest ograniczenie aż o 50% stosowania pestycydów chemicznych do 2030 roku i ryzyka z tym związanego. Przyjęty dokument ma być rozwinięciem strategii „Od pola do stołu” i różnorodności biologicznej. Czy to dobre rozwiązanie?
Stosowanie pestycydów chemicznych w rolnictwie przyczynia się do zanieczyszczenia gleby, wody i powietrza, utraty różnorodności biologicznej i może być szkodliwe dla roślin niebędących przedmiotem zwalczania, owadów, ptaków, ssaków i płazów. W strategii „od pola do stołu” zaproponowano spore ograniczenie stosowania pestycydów.
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.