Najszybciej i najbardziej rozwijającym się sektorem hodowli zwierząt gospodarskich jest hodowla drobiu. Wśród zagrożeń w hodowli i chowie kur wyróżnia się czynniki zakaźne (infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze) i niezakaźne (inwazje pasożytów). Ostatnie lata przyniosły zmiany w wykorzystaniu antybiotyków w leczeniu chorób bakteryjnych drobiu. Czy jest alternatywa dla antybiotyków u kur?
Profilaktyka i leczenie w drobiarstwie mają na celu nie tylko ochronę zdrowia ptaków, ale również ludzi jako konsumentów. W ostatnim czasie zyskującą na popularności alternatywą dla antybiotyków są eubiotyki. Są to naturalne i bezpieczne produkty, stosowane jako dodatek do pasz zwierząt, które mają na celu poprawę ich statusu zdrowotnego. Jak je podawać?
Warto na początku zaznaczyć, że duża zawartość antybiotyków w mięsie może powodować wiele negatywnych skutków dla konsumentów, takich jak:
reakcje alergiczne,
przenoszenie pozostałości antybiotyków do organizmu człowieka,
niższa jakość mięsa,
ryzyko działania rakotwórczego oraz
narastająca antybiotykooporność.