Przechowywanie pora zimą – czy warto pozostawić w gruncie

5 listopada 2019

Por (Allium porrum) należy do rodziny czosnkowatych i jest rośliną dwuletnią – w pierwszym roku uprawy wytwarza cebulę (nie ma typowej cebuli, lecz tzw. zgrubienie cebulowe nad piętką, która jest skróconą łodygą) i płaskie liście – ściśle przylegające pochwy liściowe tworzą łodygę rzekomą pora i stanowią jego najlepszą część jadalną. Jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jednak wielu rolników nadal ma wątpliwości dotyczące przezimowania. Jakie są za i przeciw pozostawienia pora w gruncie.

Pełna treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Pozostało jeszcze 85% treści.

Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.

  • Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • Informacje o ważnych terminach

DOSTĘP TESTOWY

0/48h

Po 2 dniach dostęp automatycznie wygasa

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma