Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli

Przechowywanie pora zimą – czy warto pozostawić w gruncie

Dodano: 5 listopada 2019

Por (Allium porrum) należy do rodziny czosnkowatych i jest rośliną dwuletnią – w pierwszym roku uprawy wytwarza cebulę (nie ma typowej cebuli, lecz tzw. zgrubienie cebulowe nad piętką, która jest skróconą łodygą) i płaskie liście – ściśle przylegające pochwy liściowe tworzą łodygę rzekomą pora i stanowią jego najlepszą część jadalną. Jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jednak wielu rolników nadal ma wątpliwości dotyczące przezimowania. Jakie są za i przeciw pozostawienia pora w gruncie.

Pozostało jeszcze 85 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Treść artykułu dostępna dla stałych czytelników „Agrodoradca”



Dołącz do grona czytelników
„Agrodoradca”



Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Sprawdź inne nasze serwisy
wiper-pixel