Uprawa ziemniaków jest jedną z ważniejszych upraw w rolnictwie ekologicznym. Niestety, ich powierzchnia co roku zmniejsza się, ale i tak wciąż stanowią ważny produkt spożywczy. Zmniejszenie uprawy ekologicznej ziemniaków jest spowodowane przede wszystkim dużym zagrożeniem ze strony chorób, szkodników oraz chwastów. Innymi ważnymi elementami, które mają wpływ na opłacalność upraw ekologicznych to zapotrzebowanie rynku, właściwy płodozmian, doświadczenie i umiejętności oraz maszyny, które posiada rolnika. Dlatego ziemniak należy do jednych z trudniejszych roślin w uprawie ekologicznej. Tym artykułem rozpoczynamy cykl materiałów o eko-ziemniaku.
Analizując dane statystyczne dotyczące rynku produktów ekologicznych w Polsce, można odnieść wrażenie, że nadchodzą złote czasy dla producentów żywności ekologicznej, a konsumenci jeszcze nigdy wcześniej nie byli skłonni płacić za żywność ekologiczną tak chętnie jak teraz. Jest jeszcze druga strona medalu, niestety mniej optymistyczna. Dynamikę wzrostu sprzedaży może skutecznie zahamować polski rolnik, który zwyczajnie nie nadąża z produkcją lub wyprodukowaną żywność sprzedaje poza granicami Polski.
Ważnym czynnikiem uprawy ekologicznej ogórka jest także to, aby gleba była przez cały czas zakryta. Jeśli po zbiorze plonu głównego ziemia miałaby być zbyt długo odkryta i zbyt długo czekałaby na następna uprawę, trzeba przewidzieć uprawę międzyplonową, aby nie dopuścić do niepotrzebnej erozji gleby. W poprzednim numerze „Agrodoradcy” przedstawiliśmy zagadnienia wstępne o ekologicznej uprawie ogórka. W tym artykule kontynuujemy ten temat.
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.