uprawa bakłażana

Uprawa bakłażana - czy jest opłacalna w Polsce

Uprawa bakłażana w Polsce – wymagania, rozsada i pielęgnacja

Uprawa bakłażana, znanego także jako oberżyna, zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Choć to roślina ciepłolubna o wysokich wymaganiach termicznych i wodnych, odpowiednie przygotowanie stanowiska i rozsady pozwala uzyskać satysfakcjonujące plony nawet w naszym klimacie. Sprawdź, jak uprawiać bakłażana w gruncie i pod osłonami, jak go nawozić oraz chronić przed chorobami i szkodnikami.

Oberżyna (Solanum melongena L.) to roślina ciepłolubna, o wymaganiach podobnych do melona i arbuza. W Polsce uprawiana jest jako roślina jednoroczna. Optymalne warunki wzrostu to długie, ciepłe lato. W temperaturach poniżej 15°C wzrost i plonowanie są mocno ograniczone. Pomimo tego, coraz więcej rolników decyduje się na uprawę bakłażana, wykorzystując tunele foliowe i cieplejsze stanowiska gruntowe.

Bakłażan pochodzi z Dalekiego Wschodu, gdzie jest rośliną wieloletnią. W Europie najwięksi producenci to Włochy, Francja i Bułgaria. W Polsce oberżyna pojawiła się już w XVIII wieku. Rośliny osiągają wysokość od 30 do 150 cm, a owoce mają różne kolory i kształty. Najlepiej spożywać je w wieku 40–50 dni, zanim miąższ stanie się gąbczasty i gorzki.

Z artykułu dowiesz się:
  • Czy możliwa jest uprawa bakłażana w gruncie w Polsce?
  • Jakie warunki glebowe i klimatyczne sprzyjają uprawie bakłażana?
  • Jak przygotować rozsadę i pielęgnować rośliny, by uzyskać wysoki plon?

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma