Uprawa bakłażana, znanego także jako oberżyna, zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Choć to roślina ciepłolubna o wysokich wymaganiach termicznych i wodnych, odpowiednie przygotowanie stanowiska i rozsady pozwala uzyskać satysfakcjonujące plony nawet w naszym klimacie. Sprawdź, jak uprawiać bakłażana w gruncie i pod osłonami, jak go nawozić oraz chronić przed chorobami i szkodnikami.
Oberżyna (Solanum melongena L.) to roślina ciepłolubna, o wymaganiach podobnych do melona i arbuza. W Polsce uprawiana jest jako roślina jednoroczna. Optymalne warunki wzrostu to długie, ciepłe lato. W temperaturach poniżej 15°C wzrost i plonowanie są mocno ograniczone. Pomimo tego, coraz więcej rolników decyduje się na uprawę bakłażana, wykorzystując tunele foliowe i cieplejsze stanowiska gruntowe.
Bakłażan pochodzi z Dalekiego Wschodu, gdzie jest rośliną wieloletnią. W Europie najwięksi producenci to Włochy, Francja i Bułgaria. W Polsce oberżyna pojawiła się już w XVIII wieku. Rośliny osiągają wysokość od 30 do 150 cm, a owoce mają różne kolory i kształty. Najlepiej spożywać je w wieku 40–50 dni, zanim miąższ stanie się gąbczasty i gorzki.