Rośliny strączkowe należą do najbardziej obiecujących upraw pod względem zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania na żywność i paszę bogatą w białko. Obecnie, ich uprawa w Europie jest niewielka, podczas gdy w europejskim rolnictwie występuje deficyt pasz bogatych w białko, z których największą część zaspokaja importowana soja. Czy polscy rolnicy zaczynają się interesować uprawą soi?
Soja odgrywa kluczową rolę w nowoczesnym rolnictwie. Ze względu na unikalną, wysokiej jakości kompozycję białek, ziarna mogą być spożywane przez ludzi i zwierzęta. Aktualnie w naszym klimacie choroby soi i szkodniki są rzadkością (jeszcze), co powoduje, że uprawa tej rośliny jest mało intensywna – nie trzeba stosować środków grzybobójczych czy pestycydów. Moje doświadczenia polowe w uprawie soi pokazują, że jedną z najważniejszych kwestii mających wpływ na późniejszy plon jest zachwaszczenie. Jak sobie poradzić z chwastami w plantacji? Na co zwrócić szczególna uwagę?
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.