Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, znanym i uprawianym od wielu lat. Ze względu na korzystne właściwości odżywcze i smakowe znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle przetwórczym. Stanowi niezwykle cenny środek odżywczy posiadający wiele niezbędnych dla organizmu ludzkiego składników. W owocach pomidorów występują witaminy A, B1, B2, a przede wszystkim witamina C i K. Decydując się na uprawę starych odmian pomidorów, warto pamiętać o kilku wskazówkach, dzięki którym będziemy cieszyć się ładnym i obfitym plonem.
Przygotowanie gleby do uprawy pomidora zaczyna się już po zbiorze przedplonu. Resztki po przedplonach należy rozdrobnić i wymieszać z płytką warstwą gleby za pomocą glebogryzarki albo płytko przyorać. Można także resztki poplonowe lub nawóz zielony pozostawić przez zimę do wiosny, mieszając je z glebą na co najmniej 3 tygodnie przed planowanym terminem sadzenia pomidorów. Jakie jeszcze warunki trzeba spełnić?
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.