Choroby i szkodniki kukurydzy pojawiają się już od siewów, a część z nich występuje aż do zbioru plonów. Na kukurydzy zidentyfikowano około 100 gatunków roślinożerców, jednak największe znaczenie mają drutowce, pędraki, śmietka kiełkówka, rolnice, mszyce, wciornastki, ploniarka zbożówka, omacnica prosowianka, stonka kukurydziana, urazek kukurydziany, przędziorek chmielowiec, ptaki oraz dziki. Najliczniejszą jednak grupą organizmów szkodliwych na plantacjach tej rośliny są patogeny, głównie grzybowe. Do ograniczania pojawu chorób i szkodników na plantacjach kukurydzy wykorzystuje się cztery metody: agrotechniczną, hodowlaną, biologiczną i chemiczną. Zawsze najlepiej sprawdza się w praktyce łączne zastosowanie kilku sposobów zapobiegania licznemu pojawowi agrofagów.
Na przełomie maja i czerwca, kiedy wegetacja roślin już trwa – uprawy zbóż, kukurydzy i rzepaku są narażone na ataki licznych gatunków szkodników, takich jak słodyszek rzepakowy, rolnice czy skrzypionka zbożowa i skrzypionka błękitek. Oto krótki przewodnik, który pozwoli poznać szkodniki, w jaki sposób zagrażają plantacjom, jakie szkody powodują i jak im przeciwdziałać. Oczywiście omówienie wszystkich szkodników zagrażających latem w jednym artykule jest niemożliwe, jednak trzeba znać te najbardziej uciążliwe.
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.