Bakterie dostają się do mleka z kanałów strzykowych wymienia i ze środowiska zewnętrznego. Głównymi źródłami drobnoustrojów pochodzącymi z zewnątrz są: wymię, skóra krowy, urządzenia i naczynia użytkowane podczas doju, personel, powietrze w oborze, zbiorniki chłodnicze, pasze. Czasem zdarza się tak, że rolnicy przestrzegają zasad higieny doju i utrzymania zwierząt, jednak liczba bakterii w mleku przekracza zalecane normy. Gdzie szukać przyczyn takiego stanu? Na co zwrócić szczególną uwagę w takiej sytuacji?
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez szklanki mleka, jogurtu czy kawy z mlekiem. Według danych banku PKO w 2017 roku Polska była 5. producentem mleka w UE, 4. odtłuszczonego mleka w proszku, 3. producentem masła i 5. serów. Warto wiedzieć, że spożycie mleka surowego w naszym kraju spada, ale rośnie za to konsumpcja serów i przetworów mlecznych różnego rodzaju.
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.