Zapraszam do lektury najnowszego numeru specjalnego „Agrodoradcy”, w którym omawiamy Europejski Zielony Ład i nową, bardzo ambitną strategię Unii Europejskiej „Od pola do stołu”. Już wcześniej na łamach miesięcznika przedstawialiśmy jej główne założenia, ale nie omawialiśmy do tej pory tej strategii tak kompleksowo.
W Europejskim Zielonym Ładzie wskazano, jak do 2050 roku uczynić Europę pierwszym kontynentem neutralnym dla klimatu. Plan zawiera nową, zrównoważoną i sprzyjającą włączeniu społecznemu strategię na rzecz wzrostu w celu pobudzenia gospodarki, poprawy zdrowia i jakości życia ludzi, dbania o przyrodę i niepozostawiania nikogo w tyle. Strategia „od pola do stołu” jest kluczowym elementem Zielonego Ładu. Uwzględnia w kompleksowy sposób wyzwania związane ze zrównoważonymi systemami żywnościowymi i uznaje nierozerwalne związki między zdrowymi ludźmi, zdrowymi społeczeństwami i zdrową planetą. Wszyscy obywatele w UE i poza nią powinni skorzystać na sprawiedliwej transformacji, szczególnie po pandemii COVID-19 i pogorszeniu koniunktury gospodarczej. W jaki sposób?
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.