Hodowla byków holenderskich – jak je żywić, aby osiągały najlepsze przyrosty

Jarosław Kański

27 lipca 2022

Hodowla byków holenderskich

Buhajki rasy polskiej holsztyno-fryzyjskiej (PHF) pod względem jakości mięsa i wydajności rzeźnej nigdy nie będą angusem lub herefordem. Jako rasa mleczna wykazują jednak większą zdolność pobrania pasz niż rasy mięsne. To może być szansa dla hodowców na przeprowadzenie tańszego opasu (więcej pasz objętościowych w dawce). Dlatego też, aby uzyskać z bydła ras mlecznych dobrą jakość tusz należy je odpowiednio opasać.

Polska ma silną pozycję w Europie jako producent mleka. Na tę pozycję pracujemy już przynajmniej od dwudziestu lat, sukcesywnie zamieniając nasze rodzime rasy bydła na wysokomleczną rasę holsztyno-fryzyjską poprzez krzyżowanie nasieniem buhajów HF albo poprzez import cielnych jałówek z Holandii, Niemiec czy USA. We Francji czy Hiszpanii populacja krów ras mięsnych i mlecznych rozkłada się mniej więcej po połowie. W Polsce krowy ras mięsnych stanowią ciągle jeszcze niewielki odsetek pogłowia krów. Dlatego rodzima produkcja mięsa wołowego w dużym stopniu musi być oparta na bydle ras mlecznych. Niestety mięso ubijanych buhajków holsztyno-fryzyjskich ma w naszym kraju zazwyczaj niską wartość rzeźną, bo jest po prostu słabo umięśnione. Z artykułu dowiesz się m.in.:
  • Jakie są wymagania pokarmowe opasanych zwierząt?
  • Jak długo opasać?
  • Czy krzyżowanie z rasami mięsnymi to jedyny ratunek?
Czytaj więcej:  

Pełna treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Pozostało jeszcze 85% treści.

Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.

  • Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • Informacje o ważnych terminach
Słowa kluczowe:
hodowla bydła
Jarosław Kański
Michał Tchórzewski
Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt; Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma