Jak przygotować glebę? Po jakich uprawach lepiej jej nie wysiewać? Czy cukinię można siać np. po cebuli lub kapuście? Odpowiedzi na te pytania zamieszczamy w poniższym artykule.
Owoce cukinii są bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza, beta-karotenu. Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B i PP. Zawarte w owocach związki zasadowe działają na organizm odkwaszająco i poprawiają przemianę materii. Zawierają także wiele związków biologicznie czynnych, które wpływają na podwyższenie odporności naszego organizmu i wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Ponadto stwierdzono, że w owocach cukinii nie odkładają się metale ciężkie i azotany, dlatego też przy odpowiedniej uprawie można uzyskać źródło wartościowej żywności. Cukinia należy do najplenniejszych roślin dyniowatych. W dobrych warunkach z jednej rośliny można uzyskać nawet ponad 20 kg owoców. Dlatego wielu rolników decyduje się na jej uprawę. Jak dobrze się do tego przygotować?
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.