uprawa cebuli

Sprawdzone metody uprawy cebuli

Sprawdzone metody uprawy cebuli

Przedstawiamy sprawdzone metody uprawy cebuli, które pomogą cieszyć się jej smakiem i właściwościami przez cały rok. W końcu nie wystarczy tylko jeść cebulę – należy ją przede wszystkim odpowiednio uprawiać, aby uzyskać najlepsze plony i jakość. Cebula jest jednym z najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw na świecie. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, antyoksydanty i związki siarkowe, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Cebula może też zapobiegać lub łagodzić wiele chorób.

Cebula najlepiej rośnie w klimacie umiarkowanym, takim jak w Polsce. Jakie są najlepsze metody uprawy cebuli? Roślina nie potrzebuje dużo ciepła, aby wykiełkować. Temperatura 5–6 st. C jest wystarczająca, chociaż optymalna to 18–20 st. C. Młode rośliny są odporne na niskie temperatury i mogą wytrzymać do -3 st. C. W początkowej fazie wzrostu temperatura może wynosić 10–12 st. C, ale gdy zaczyna tworzyć się główka już 16–20 st. C. Cebula ma też duże zapotrzebowanie na wodę, ponieważ ma płytko położone korzenie. Najbardziej potrzebuje nawodnienia w czasie wschodów oraz od połowy czerwca do połowy lipca. Jeśli wtedy jest sucho, trzeba ją podlewać.

Sprawdź: Uprawa szalotki – na co zwracać szczególną uwagę

Ze względu na wiązkowy system korzeniowy (brak palowego korzenia) cebula ma duże wymagania glebowe. Najlepiej się udaje na glebach średniozwięzłych o bardzo dobrej strukturze, z dużą ilością próchnicy, przy tym bogatą w składniki pokarmowe (brak N, P, K, objawia się np. powolnym wzrostem czy opóźnionym dojrzewaniem i innymi niekorzystnymi cechami) i odpowiedniej wilgotności, o pH w granicach 5,8–6,5. Mogą to być mady, lessy, gleby próchniczne czy dobrze doprawiane bielice.Wyraźnie reaguje na brak próchnicy i dlatego na glebach słabszych może być uprawiana w pierwszym roku po oborniku zastosowanym jesienią (40–50 t/ha). Nie nadają się pod jej uprawę gleby zlewne o wysokim poziomie wody gruntowej, gleby kwaśne i silnie zachwaszczone. Warto uprawiać ją stosując zmianowanie (nie po innych cebulowych), w taki sposób, by nie wracała na to samo pole częściej niż co 3–4 lata. Dobrymi przedplonami dla cebuli są rośliny strączkowe, a także ogórek, seler, a ze zbóż jęczmień i pszenica.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować glebę pod siew cebuli? 
  • Jakie są zalety uprawy cebuli z rozsady? 
  • Jakie są zalety siewu ozimego cebuli?

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma