Escherichia coli jest bakterią należącą do rodziny Enterobacteriaceae i jest drobnoustrojem normalnie bytującym w organizmie ptaków w przewodzie pokarmowym. Jednak w przypadku pojawienia się serotypów patogennych dochodzi do wywołania przez nie jednostki chorobowej czyli kolibakteriozy. Bakterie te odznaczają się dużą zjadliwością, dzięki czemu wnikają do narządów ptaka i prowadzą do zmian chorobowych. Kolejną cechą E. coli jest jej zdolność do przebywania przez długi czas (około 8 miesięcy) poza organizmem zwierzęcia – w zanieczyszczonych pomieszczeniach, kurzu czy odchodach. Jak zapobiegać kolibakteriozie?
Kolibakterioza jest chorobą wywołującą duże straty dla hodowcy. Zapadają na nią ptaki w każdym wieku, niezależnie od cyklu produkcyjnego. Dlatego tak ważne jest poznanie zasad profilaktyki i leczenia, aby móc zapobiec upadkom zwierząt i ograniczyć starty ekonomiczne.
Czytaj więcej:
Rozwój choroby
Jak już wcześniej zostało wspomniane, na kolibakteriozę zapadają ptaki na różnych etapie produkcyjnym, jednak najbardziej wrażliwe są osobniki młode.
W artykule m.in.:
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.