Hipokalcemia u krów to obniżenie stężenia wapnia (Ca) w płynach ustrojowych poniżej normy. Pomimo rosnącej świadomości hodowców i dużej liczby badań oraz zabiegów profilaktycznych w dalszym ciągu jest znaczącym problemem w stadach bydła mlecznego. Według danych statystycznych około 5–10% wszystkich stad krów dotkniętych jest klinicznymi objawami hipokalcemii, a dane literaturowe wskazują, że czasami odsetek ten osiąga ponad 34%. Dlaczego tak się dzieje?
Hipokalcemia u krów występuje w dwóch formach:
klinicznej opisywanej najczęściej jako porażenie poporodowe lub
w postaci podklinicznej, która charakteryzuje się nietypowymi zmianami w różnych układach i narządach; dotyka ona najczęściej krów wysokowydajnych, starszych oraz nieprawidłowo karmionych.
Rola i regulacja wapnia w organizmie
Według ogólnoświatowych norm stężenie wapnia we krwi u zdrowych krów mlecznych wynosi od 2,1 do 2,5 (3,03) mmol/l. Pierwiastek ten jest podstawowym składnikiem budulcowym biorącym udział w tworzeniu tkanki kostnej, w pracy mięśni szkieletowych i w procesie keratynizacji rogu racicowego. Ponadto pełni kluczową rolę w funkcjonowaniu komórek w całym organizmie. Zaangażowany jest w wiele procesów komórkowych m.in. w przewodnictwie impulsów nerwowych, przepuszczalności błon komórkowych, krzepnięciu krwi, utrzymaniu ciśnienia osmotycznego i stabilizacji pH w tkankach, a także aktywacji rozwoju zarodkowego. Około 98% wapnia znajduje się w kościach, a tylko 2% w płynach ustrojowych. Organizm każdego dnia traci dużą ilość wapnia, a w przypadku krów mlecznych w 1 kg mleka krowa oddaje 1180 mg wapnia. Dlatego też, ważne jest poznanie regulacji homeostazy wapnia w organizmie.