rolnik

uprawa pasternaku

Pasternak – dawne i wartościowe warzywo. Dlaczego warto je uprawiać

Pasternak ( Pastinaca sativa L.) należy do rodziny selerowatych ( Apiaceae ). Pochodzi od pasternaku dzikiego, który rośnie w Europie, Ameryce Południowej, Azji, Nowej Zelandii i Australii. W Polsce był uprawiany jako roślina warzywna już w XIII–XIV wieku, a do upowszechniania tego warzywa bardzo przyczyniły się przyklasztorne ogrody. Gdy rozpowszechniła się uprawa ziemniaków i marchwi, o pasternaku niestety zapomniano i wykorzystywano go głównie jako roślinę pastewną. O pasternaku mowi się, że to warzywo podobne do pietruszki. Na szczęście nadal odgrywa dużą rolę w kuchni i w uprawach warzywnych w Niemczech, Holandii, Anglii, Francji i w krajach skandynawskich. Dlaczego warto wrócić do jego uprawy?

Pasternak (Pastinaca sativa L.) należy do rodziny selerowatych (Apiaceae). Pochodzi od pasternaku dzikiego, który rośnie w Europie, Ameryce Południowej, Azji, Nowej Zelandii i Australii. Uprawiany był już przez starożytnych Greków i Rzymian. W Polsce był uprawiany jako roślina warzywna w XIII–XIV wieku; do upowszechniania tego warzywa bardzo przyczyniły się przyklasztorne ogrody. Pasternak był już od starożytności cenionym lekiem. Używano zarówno suszonych, jak i świeżych korzeni, nasion oraz całych kwitnących łodyg. Obecnie nie każdy wie, jak wygląda pasternak, mimo że nie jest nam obca ta nazwa. Należy wiedzieć, że do XVIII wieku w Polsce był on jedną z podstawowych jarzyn. Dzisiaj dziko rosnący pasternak spotkamy na wilgotnych łąkach, miedzach i przy drogach. Gdy rozpowszechniła się uprawa ziemniaków i marchwi, pasternak wykorzystywano głównie jako roślinę pastewną. Nadal, w kuchni i w warzywnictwie, pasternak odgrywa duże znaczenie w Niemczech, Holandii, Anglii, Francji i w krajach skandynawskich.

Pasternak to roślina korzeniowa, dwuletnia, która swoim wyglądem korzenia przypomina pietruszkę korzeniową. Jednak jego korzenie są znacznie większe, a liście masywniejsze, o szerszych blaszkach i grubszych ogonkach. Pasternak to roślina, która w pierwszym roku wytwarza wydłużony korzeń, podobny do korzenia pietruszki, natomiast w drugim roku tworzy pęd kwiatostanowy. Miąższ korzenia jest biały, a skórka bywa biała, szara lub żółta, często szorstka. Nasiona pasternaku kiełkują wolno. Jest to roślina obcopylna.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jakie są zalety pasternaku?
  • Jakie są wymagania uprawowe?
  • O co zadbać przy uprawie pasternaku?

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma