Sprawdź, co może być przyczyną wzrostu bakterii w mleku i jak temu zaradzić

Joanna Cała

9 września 2022

41827cfc9bea1bbca3193c69665a65d455bb5574

Bakterie dostają się do mleka z kanałów strzykowych wymienia i ze środowiska zewnętrznego. Głównymi źródłami drobnoustrojów pochodzącymi z zewnątrz są: wymię, skóra krowy, urządzenia i naczynia użytkowane podczas doju, personel, powietrze w oborze, zbiorniki chłodnicze, pasze. Czasem zdarza się tak, że rolnicy przestrzegają zasad higieny doju i utrzymania zwierząt, jednak liczba bakterii w mleku przekracza zalecane normy. Gdzie szukać przyczyn takiego stanu? Na co zwrócić szczególną uwagę w takiej sytuacji?

Pełna treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Pozostało jeszcze 94% treści.

Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.

  • Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • Informacje o ważnych terminach
Joanna Cała
Magdalena Świąder
mgr inż. rolnictwa, doktorant z zakresu agronomii, hodowca bydła

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma