Niskie przyrosty masy ciała oraz wysokie prawdopodobieństwo otłuszczenia decydują o mniejszej przydatności jałówek do opasu. Wykorzystanie ich jednak do rozrodu jako razówki pozwala zwiększyć liczbę cieląt w gospodarstwie i jednocześnie zachować dobrą wartość rzeźną krów kierowanych do uboju. Szczegóły znajdziesz w poniższej poradzie. ...
Oprócz ilości i jakości siary, czynnikiem warunkującym poziom odporności cieląt jest sposób jej podania. W wielu gospodarstwach praktykowaną dotychczas metodą było pojenie przy wykorzystaniu butelki lub wiadra ze smoczkiem. W ostatnim czasie jednak coraz większą popularnością wśród hodowców cieszy się rozwiązanie przy użyciu sondy żołądkowej, a...
Jak wiemy, dobrostan krów mlecznych przekłada się na efektywność ekonomiczną gospodarstwa. Właściwe utrzymanie zwierząt zaczyna się już na etapie tuż po porodzie i ma wpływ na późniejszą zdrowotność i zachowanie cielęcia. Przekonaj się, jakie są najpopularniejsze sposoby odchowu cieląt oraz jakie są ich wady i zalety.
Bakterie dostają się do mleka z kanałów strzykowych wymienia i ze środowiska zewnętrznego. Głównymi źródłami drobnoustrojów pochodzącymi z zewnątrz są: wymię, skóra krowy, urządzenia i naczynia użytkowane podczas doju, personel, powietrze w oborze, zbiorniki chłodnicze, pasze. Czasem zdarza się tak, że rolnicy przestrzegają zasad higieny doju i...
Utrzymujące się w ostatnich latach niekorzystne relacje cen dla producentów mięsa wymuszają zmiany na rynku, reorganizację przedsiębiorstw rolnych oraz poszukiwanie nowych rozwiązań rynkowych. Zdaniem ekspertów z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, ceny żywca wołowego będą zależeć od cen w Unii Europejskiej, a te, według prognoz...
Długość trwania ciąży u bydła to średnio 280 dni. Poród na dwa tygodnie przed wyznaczonym terminem oraz dwa tygodnie po uznawany jest za fizjologiczną normę. Zdarzają się sytuacje, że występują wskazania medyczne do wywołania porodu. Kiedy należy rozważyć indukcję porodu? Czy zasadne jest, aby rolnik wywoływał poród u krowy samodzielnie? ...
Oprócz białka i energii, do istotnych składników dawki pokarmowej krów zaliczamy wapń (Ca) i fosfor (P). Dlaczego wapń i fosfor w diecie krów jest tak ważny? W organizmie zwierząt te pierwiastki pełnią wiele ważnych funkcji. Wśród nich wyróżniamy regulację procesu mineralizacji kości, stabilizację cyklu przemian metabolicznych oraz kontrolę pro...
Całkowity brak wytwarzania mleka lub jego obniżona produkcja może wystąpić zarówno bezpośrednio po porodzie, jak i w różnym okresie laktacji. Taki stan może być spowodowany schorzeniami miejscowymi (dotyczącymi samego wymienia) lub ogólnymi, których przyczyna często jest trudna do rozpoznania. Co robić w takiej sytuacji? Gdzie szukać przyczyny ...
Komórki somatyczne definiowane są jako obumarłe komórki tkanki gruczołowej wymienia oraz obumarłe białe ciałka krwi. Według ogólnie przyjętych norm, ich poziom w mleku krów zdrowych nie powinien przekraczać 250 tysięcy.